Tysk etterretningssjef vil ha kritisk blikk på ytre høyre-parti

Ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland kan bli utsatt for mer overvåking.
Foto: metropolico.org
Sjefen for Tysklands innenriksetterretning sier det er riktig at landet forsvarer seg mot personer på ytre høyre fløy «som viser forakt for det tyske systemet».

Uttalelsen fra Thomas Haldenwang kommer dagen etter at landets øverste domstol ga klarsignal for overvåking av ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Domstolen avviste en klage fra det sterkt innvandringskritiske partiet og mener AfDs aktiviteter er såpass mistenkelige at overvåking er akseptabelt.

Etterretningstjenesten BfVs planer om overvåking ble satt på vent da den rettslige klagen ble sendt inn i mars i fjor. BfV-sjef Haldenwang sier beslutningen om å definere AfD som mistenkelig også kan få konsekvenser for embetsfolk og ansatte i offentlig sektor.

– Ettersom alle som jobber i det offentliges tjeneste bør være forpliktet til å holde grunnloven i hevd, bør man definitivt være kritisk til medlemskap eller støtte til AfD, sier han i et intervju med kringkasteren ZDF. Han sier han kan se for seg en situasjon med individuelle vurderinger for å se om enkeltpersoner kan fortsette å jobbe i offentlig sektor.

Tirsdagens kjennelse gir myndigheten mandat til å overvåke AfDs kommunikasjon på visse betingelser, samt bruke andre metoder, inkludert undercoveragenter.

– Staten må kunne forsvare seg og reagere mot dette partiet, det står for rasisme, ekskludering av minoriteter og en forakt for hele systemet vårt, sier Haldenwang.