Avvikler bevæpning av politi

Advokat Arvin Sjødin kritiserer politiet i Rogaland for fordomsfull etterforskning.
Foto: Scanstockphoto
Den midlertidige bevæpningen av politet tar nå slutt, melder Politidirektoratet. 
0Shares

I over ett år har politiet båret våpen, men må fra onsdag ha dem inne i politibilen. De skal lagres fremskutt i bilen, slik som det var før. Det skriver Politidirektoratet på sine hjemmesider

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Økt trusselnivå
Bakgrunnen for at politiet ble først bevæpnet i 2014 var økt trusselnivå. Den midlertidige bevæpningen har blitt forlenget flere ganger, men tar nå slutt. Avviklingen skulle egentlig skje 13. november i fjor, men senere samme dag kom terrorhendelsene i Paris, noe som da forlenget bevæpningen. Trusselnivået i Norge har sunket, og behovet for økt bevæpning er ikke lenger til stede.

Politiet påpeker at dersom trusselbildet skulle endres, vil en ny vurdering om behovet bli tatt.  

Store debatter
I november meldte NRK om at det var avfyrt 23 vådeskudd fra politiet i 2015. Årene før var det mellom to og ni vådeskudd årlig. Det har ført til mye debatt, men politidirektøren mener at politiet har håndtert det bra. 

– Norsk politi skal ha skryt for å ha håndtert situasjonen med midlertidig bevæpning på en god måte. Det viser at vi har et kompetent norsk politikorps. De erfaringene som er gjort i denne perioden vil danne grunnlag for videre evaluering og læring, sier han.