Samlet inn til 100 kameler på to dager

I MÅL: På Spleis-kampanjen ser vi Mustafa Hayd avbildet med faren Saad Jirde Hayd.
Foto: Skjermdump
I løpet av to døgn har familien til dødsdømte Saad Jirde Hayd samlet inn over 700 000 kroner for å betale erstatningssummen som kreves for å løslate familiefaren.

I snart to år har Mustafa Hayd, Rashid Yusef og resten av søskenflokken på seks forsøkt å leve sine liv i Norge, mens faren deres sitter fengslet i en dødscelle i Somaliland.

Mustafa Hayd har laget humorvideoer i flere år, og jobber med ungdommer på Tøyen. Han er kjent i lokalmiljøet for å være en som sprer glede. De siste to årene har det derimot vært en dyp bekymring bak Hayds smil.

Mustafa Hayd sier til TV 2 at det har vært ekstremt tungt at faren ble dømt til døden.

– Det har vært to år med korona, men jeg har ikke tenkt på korona i det hele tatt.

Ble angrepet, fikk dødsstraff

Faren Saad Jirde Hayd var på ferie i Somaliland da han havnet i en slåsskamp med en annen mann som forsøkte å stjele pengene hans.

Under slåsskampen brukte faren en forsvarsspray som han hadde kjøpt på Clas Ohlson i Norge. Dagen etter ble han vekket av politiet som pågrep ham og fortalte at den andre mannen nå var død.

Ifølge Saad Hayd, var mannen i live da han kom seg unna den voldelige hendelsen. Likevel ble Hayd fengslet, og senere dømt til døden for å ha forgiftet den andre mannen.

Hayd har tapt saken i alle rettsinstanser i Somaliland. Senest i høyesterett for en måned siden. Det betyr i utgangspunktet at han skal henrettes ved skyting.

100 kameler

– Vi vet at i løpet av de to årene han har sittet inne, så er det 10-15 stykker som har blitt drept av cellekameratene hans. Som har blitt tatt ut av cellen og blitt skutt, mens han sitter der og venter til det er hans tur, sier sønnen Rashid Yusef til TV2.

Sammen med farens norske advokat, Farid Bouras, har han flere ganger reist til Somaliland for å forhandle med de lokale høvdingene. Sist de var der, ble de enige om en avtale.

– Avtalen er å betale 70.000 dollar. Som tilsvarer 100 kameler, sier Yusef til TV 2.

Advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden bekrefter at det kan gå mot en løsning.

– Erstatninger gis i form av kameler, og ikke i form av penger. Når man har samlet eller kjøpt hundre kameler, og overgitt det til avdødes familie, så er avtalen i boks.

– Dere er verdens beste folk!

For to dager siden startet sønnene en innsamlingskampanje på Spleis, hvor målet er å samle inn 700 000 kroner for å kjøpe fri faren.

Familien virker å være godt likt: I løpet av to døgn, har venner, bekjente og andre engasjerte betalt 707 630 kroner til spleis-kampanjen.

Med andre ord, er mer enn det nødvendige beløpet betalt inn og familien kan overholde sin del av avtalen. Om alt går etter avtalen, kan Saad Jirde Hayd dermed gjenforenes med kone, barn og barnebarn.

– Dere er verdens beste folk! Tusen takk til alle som har bidratt! Jeg elsker dere!, skriver Mustafa Hayd på sin Instagramprofil.