Halvparten av Ukrainas barn er på flukt

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har krigen drevet over hver fjerde ukrainer på flukt.
Foto: SOS-barnebyer
Halvparten av barna i Ukraina er nå drevet på flukt som følge av den russiske invasjonen, ifølge FNs barnefond (Unicef).

– Én måned med krig i Ukraina har ført til at 4,3 millioner barn er drevet på flukt. Det er over halvparten av landets anslagsvis 7,5 millioner barn, opplyser Unicef.

1,8 millioner ukrainske barn har flyktet til andre land, og 2,5 millioner barn er internt fordrevet som følge av krigshandlingene.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har krigen drevet over hver fjerde ukrainer, over 10 millioner, på flukt. Over 3,5 millioner har flyktet til andre land, mens 6,5 millioner er på flukt inne i Ukraina.

– Tryggheten og sikkerheten for barn, og tilgangen deres til helt grunnleggende tjenester blir nå truet av ustanselig og forferdelig vold, sier hun.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har bekreftet at 81 barn er drept og 108 såret hittil i krigen, men medgir at det reelle antallet trolig er langt høyere.

Unicef anslår at 1,4 millioner ukrainere ikke lenger har tilgang til rent drikkevann, mens 4,6 millioner har begrenset tilgang og står i fare for å miste vanntilførselen.

Mange byer er også beleiret av russiske styrker og i ferd med å gå tomme for mat og brensel.

– Over 450.000 barn i alderen 6 til 23 måneder trenger matvarehjelp, ifølge Unicef.

Vaksinering av småbarn er også i ferd med å stanse opp.

– Dette kan raskt føre til utbrudd av sykdommer som kan forhindres med vaksine, særlig i overbefolkede områder der mange søker tilflukt fra volden, konstaterer Unicef, som i likhet med resten av verden ber om øyeblikkelig våpenhvile.

– På bare noen få uker har krigen forårsaket enorme ødeleggelser for Ukrainas barn, konstaterer Russell.

– Barn trenger straks fred og beskyttelse. Dette har de rett på, sier hun.