Fremmedkriger patruljerte blant “Soldiers of Odin”

 
Foto: Skjermdump/Facebook
En 29-årig norsk-russer som har vært fremmedkriger i Ukraina er blant de som skal ha patruljert sammen med den norske grenen av den finske borgervernsgruppen Soldiers of Odin.

I 2014 deltok 29-åringen i kampene rundt de ukrainske byene Luhansk og Donetsk sammen en pro-russisk milits, ifølge ham selv, skriver VGNett. 

– Vi er mest kjent for et bakholdsangrep på den frivillige ukrainske bataljonen Aidar, mellom byene Metallist og Shchastye. Troppen min tok ingen fanger fra Aidar-bataljonen under det slaget. Vi tar ingen fanger fra frivillige bataljoner, bare fra regulære styrker, sier 29-åringen på det innvandringsfiendtlige nettstedet frieord.no.

Ulike bilder av 29-åringen florerer på det russiskspråklige sosiale nettverket VKontakte (se under), som regnes som Russlands svar på Facebook.

Her har mange av soldatene i de pro-russiske separatistmilitsene egne kontoer, hvor de har lagt ut bilder fra fronten i den snart toårige væpnede konflikten med ukrainske regjeringsstyrker og ukrainske nasjonalistinspirerte frivillige bataljoner.

24-åringen som har patruljert i Tønsbergs gater for “Soldiers of Odin”, er her avbildet med norsk flagg sammen med andre pro-russiske militssoldater på fronten i krigen i Øst-Ukraina.
Foto : Skjermdump/VKontakte

Gikk Tønsbergs gater
For to uker siden intervjuet VG «Odins soldater» mens de gikk i Tønsbergs gater. Ifølge samme avis skal den norsk-russiske fremmedkrigeren ha patruljert Vestfold-byens gater, sammen med blant annet talsmann Ronny Alte og 12 andre.

I Norge har 24-åringen flere ganger delt adresse med den kjente høyreekstremisten Ronny Bårdsen. Sistnevnte var blant annet støttespillerne til Vjatsjeslav Datsik, frontmannen i den ny-nazistiske gruppen Slavisk Forbund, som for noen år tilbake prøvde å etablere seg i Norge.

Etter det VG får opplyst er flere av personene som har engasjert seg i «Odins Soldater» kjenninger av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Jeg vet hvor du vil, men jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner som har gått sammen med «Soldiers of Odin», og påstander om dem som kommer frem i media, uttalte Alte i et intervju med VGNett.