– En dialog på ville veier

 
Foto: Skjermdump/Facebook
Samfunnsdebattant og frilansjournalist Thee Yezen Al Obaide er kritisk til JustUnity-grunnlegger Yousef Assidiqs forsøk på dialogisere med borgervernet Soldiers of Odin (bildefaksimilet). Sistnevnte avviser på sin side kritikken.

I et innlegg på nettstedet Radikal Portal uttrykker Al Obaide skepsis til tonen i Assidiqs innlegg i VG om turen som sistnevnte gjennomførte med Soldiers of Odin når de patruljerte i Tønsberg tidligere i februar.

– Dette ga meg en vond smak i munnen. Det er kanskje uproblematisk for andre at du ønsker dialog med dem, men jeg vil likevel spørre om deg, Yousef, om uttalelsene dine om Odins Soldater ufarliggjorde dem litt?

Videre er Obaide er videre til det han ser på som en bagatellisering av denne gruppen.

– Gutta du omtaler vanker i miljøer som rangerer folk etter farge og rase, de har tydelige rasistiske holdninger. Dette er kjempeproblematisk. Jeg er bekymret for den generelle bagatelliseringen av Soldiers of Odin. Hva skjer når selv profilerte muslimer bagatelliserer disse miljøene? 

– To tunger om ekstremisme
Obaide hevder Assidiq taler med to tunger når det kommer til ekstremisme, en for muslimske ekstremister og en for høyreekstremistene.

– I sosiale medier gikk du hardt ut mot Soldiers of Allah. Du skrev at du “tar det som et personlig nederlag om de skulle dukke opp”. Nøtterøy er steinkast fra Tønsberg, du tar det ikke som et personlig nederlag om nyfascister patruljer i Tønsberg? Hvilke signaler er det du sender oss muslimer når du ordlegger deg slik? Du tok avstand fra Soldiers of Allah, som sanselig ikke finns, men klarte ikke å ta avstand fra Odins Soldater i ditt innlegg? Skjønner du hvorfor jeg reagerer?

– Vært klar i ekstremismefordømmelse
Selv føler Yousef Assidiq (til høyre på bildet) at han har vært klar og tydelig på sin fordømmelse av ekstremisme i lang tid.

 
Foto : Claudio Castello

– Jeg har fordømt SIAN, NDL, Pegida, Odins Soldater, Profetens Ummah og Allahs Soldater. Men samtidig som jeg har vært tydelig på å fordømme ekstremisme og være tydelig imot all hatefull ideologi, så har jeg vært åpen for å snakke med menneskene, sier han til utrop.no.

Assidiq mener det ligger en tanke bak det hele.

– Her handler det om å vise at det finnes en vei ut, alternativer man kan slutte seg til og vise at også dem er mennesker, til tross for at de opplever seg som utskudd i samfunnet.

Ekstremismearbeid blant egne og andre
Han viser blant annet også til jobben han gjør med radikalisert ungdom for å understreke eksempelet.

– I de siste to årene har jeg jobbet spesielt inn mot islamistisk ekstremisme og ungdommer som har hatt uttalt intensjon om å dra til Syria. Igjennom det arbeidet har vi klart å hjelpe flere til å forlate miljøet og komme inn på en bedre vei i livet sitt.

Ifølge Assidiq hadde det vært mer uredelig, hyklerisk, dobbeltmoralsk og “å tale med to tunger” om han bevisst hadde ignorert det høyreekstreme miljøet, eller behandlet dem annerledes.¨

– For meg har det vært viktig å være tydelig på hva jeg mener om disse gruppene og om ideologien de representerer offentlig, men samtidig være åpen for å snakke med dem. Jeg ønsker å møte Ronny Alte under hettegenseren og IS-sympatisøren uten flagget. Det føler jeg at jeg lykkes med, og det kommer jeg til å fortsette med, understreker Assidiq.