Unge får mentor-hjelp fra profesjonelle

Stortrivdes som mentee: Walaa Abuelmagd (med hijab forrest) kom til Norge fra Egypt i 2005
Foto: Claudio Castello
Årets siste kull med Global Future-deltakere forlater programmet proppfulle av selvtillit og energi.
0Shares

Unge flerkulturelle i ulike bransjer har fått sjansen til å bli kjent med bransjefolk som hjelper dem på veien opp og frem i det norske arbeidslivet.

Siden sin spede start i 2010 har mentor-programmet Global Future vokst til å bli et landsomfattende prosjekt med 650 deltakere i 13 regioner over hele Norge. For hvert kull har man hatt mentorer og menteer som har gått gjennom seminarer og workshops. Programmet varer i halvannet år.

Deltakerne som Utrop traff under avslutningen på Næringslivets Hus, mener forholdet mellom mentor og mentee er en langvarig investering.

– Når mennesker møtes så skjer det ting, er mantraet fra Torhild Hallre, prosjektleder i Global Future.
Foto : Claudio Castello

– Nettverksbygging, motivasjon og viljen til å dele erfaringer har preget hele prosjektet. Jeg tenker at mantraet mitt, “når mennesker møtes, så skjer det ting”, er noe som har blitt fulgt opp gjennom Global Future, var budskapet fra Torhild Hallre, prosjektleder.

Alf Åge Lønne, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, og Kjersti Granaasen, nasjonal koordinator i Global Future (nærmest på bildet) kaller prosjektet for “nødvendig og samfunnsnyttig”.
Foto : Claudio Castello

– Samfunnsnyttig
Alf Åge Lønne, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, og Kjersti Granaasen, nasjonal koordinator i Global Future, mente samfunnet og bedriftene har trengt dette programmet.

– Vi snakker ofte om en selvforsterkende Global Future-effekt, som for den enkelte deltakeren kan vare livet ut. Vi fremmer ikke bare flerkulturell kompetanse, men også menneskelig kompetanse og samfunnsnytte. Vi skal kjempe videre for prosjektets eksistens.

Aud Rolseth Sanner, tidligere gründer og seniorrådgiver i Innovasjon Norge mener Global Future er en akselerator på dette området og det er veldig synd at programmet nå fases ut.

– Ringvirkningene av NHOs Global Future-program er de aller viktigste. At AS Norge tar i bruk alle disse gode ressursene er avgjørende for de utfordringene vi nå står foran, uttalte hun under avslutningen.

Utvider kompetanse
Anne Lebesby Høeg fra legemiddelfirmaet MSD har vært mentor for Walaa Abuelmagd, stipendiat ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo.

– Noe av det bedre med å bli med i slike programmer er å møte folk med en helt annen bakgrunn enn deg, som jobber innen samme felt. Det har vært et en spennende reise med fine diskusjoner om ulike aspekter av arbeidslivet, og også om det hverdagslige. Vi har gjennom dette året ikke bare fått god kjemi i mentor-mentee-relasjon, men også utvisket kulturelle forskjeller.

Abuelmagd, som har egyptisk familiebakgrunn og født i Emiratene, tok videregående i Cambridge/Oxford, bachelor i farmasi i Egypt, master i farmasi fra Blindern og er nå doktorgradsstipendiat.

Gjennom Global Future føler Abuelmagd at hun har fått utvidet sin kompetanse.

– Blant annet gjennom lederutvikling, styrekompetanse-kurs ved BI, via coaching og nettverksbygging og sist, men ikke minst, mentoring. NHO valgte den absolutt beste mentoren som passer utmerket til min nåværende situasjon, men også som har den erfaringen i norsk arbeidsliv som jeg kunne lære og fortsetter å lære masse av, konstaterer hun.