Liberale unge muslimer festet før fasten

Unge norske liberale muslimer drikker alkohol, noe som kan vise seg som et dilemma under fastemåneden ramadan. Flere mener det er viktig å skille kultur og religion.
Foto: Unsplash/Matthieu Joannon
«Sara» (20) er troende muslim, men drikker alkohol. Hun er en av flere som festet dagen før Ramadan startet.
1.3K+Shares

– Jeg tilhører den nye generasjonen muslimer, vi som tilhører to kulturer. Vi er født som muslimer, men går på norsk skole, har norske venner, norske vaner…og ja, vi drikker alkohol, sier hun til NRK.

Ramadan, som begynte lørdag 2. april, er den niende måneden i den islamske kalenderen. Ramadan er synonymt med fastemåneden. For muslimer innebærer det å avstå fra mat og drikke i perioden før soloppgang til tiden etter solnedgang.

Fasten innebærer også å avstå fra alkoholdrikking.

Ifølge Murat Kurt (40) drikker mange muslimer alkohol.

– Ikke bare de unge, men også de eldre. De er light-muslimer, de følger ikke Koranen 100 prosent, forteller han til NRK.

– Tvang er ikke lov i islam

Styreleder i det tyrkiske trossamfunnet i Drammen og omegn, Mustafa Gezen, sier til NRK at han ikke kjenner til at muslimer drikker alkohol i forbindelse med «fest før faste».

– Nei, det har jeg ikke hørt om. Hvis det er tilfelle, så er det ikke helt forenlig med islam eller ramadan-tradisjonen.

Ana Sales (18), elev ved Åssiden videregående skole i Drammen, og hennes medelever Yonis Iise (19), Isa Hakizimana (23) og Aya Nasif (23) kjenner flere som drikker.

For de unge muslimene er det viktig å skille kultur og religion.

– Tvang er ikke lov i islam. Men i noen muslimske kulturer kan det dreie seg om tvang. Her må man skille