Norsk-ukrainere demonstrerte for krigsfange

 
Foto: Nina Hagen/Maxym Nechyporuk
Nylig markerte ukrainere, både i og utenfor hjemlandet, med store og små demonstrasjoner, sin støtte til krigsfangen Nadja Savtsjenko.
0Shares

Også i Oslo ble det holdt en aksjon for krigsfangen, med taler og en fredelig protest foran Russlands ambassade. Om lag 30 mennesker samlet seg foran Stortinget med ukrainske flagg og plakater. Ukrainas konsul i Norge deltok også selv i demonstrasjonen, melder nettstedet maidan.no

Nadezjda, eller Nadja Savtsjenko, er en 34 år gammel helikopterpilot som sommeren 2014 ble tatt til fange av pro-russiske separatister utenfor Luhansk øst i Ukraina under den væpnede konflikten mellom separatiststyrkene og ukrainske regjeringsstyrker.

Russiske påtalemyndigheter har lagt ned påstand om 23 års fengsel for Savtsjenko, for at hun hadde deltatt i et angrep som førte til at to russiske journalister ble drept. Savtjsenko selv har innledet en langvarig sultestreik, og man frykter for livet hennes.

Foto : Nina Hagen/Maxym Nechyporuk

For mange ukrainere sees hun på som en krigshelt, og hun ble blant annet valgt inn i den ukrainske nasjonalforsamlingen etter parlamentsvalget i 2014. 

Foto : Nina Hagen/Maxym Nechyporuk

Bilder tatt av Nina Hagen og Maxym Nechyporuk.

Foto : Nina Hagen/Maxym Nechyporuk