FN: Nær 1.500 sivile drept i Ukraina – over 11 millioner på flukt

Over 11 millioner ukrainere er på flukt, ifølge nye FN-tall.
Foto: IOM
FN har dokumentert 1.480 sivile dødsfall siden Russland invaderte Ukraina, men antar at tallet er betydelig høyere. Over 11 millioner er drevet på flukt.

I tillegg til de drepte, har FN samlet inn opplysninger om 2.195 sårede sivile, opplyste FN-utsending Rosemary DiCarlo til Sikkerhetsrådet. Tallene kommer fra FNs høykommissær for menneskerettigheter, OHCHR. Organisasjonen antar at de reelle tallene er betydelig høyere og at mange saker ikke er meldt inn.

Samtidig opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at 4,25 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden krigen startet. I tillegg anslår FN-organisasjonen for migrasjon, IOM, at rundt 7,1 millioner mennesker er internt fordrevet. Dermed er over en firedel av landets befolkning tvunget på flukt.

– Det er svært viktig at stridshandlingene opphører, så humanitær bistand kan nå fram til alle berørte, ser IOM.

Kvinner og barn utgjør rundt 90 prosent av dem som har forlatt landet, mens menn i alderen 18–60 år nektes å reise ut og kan bli kalt inn til militærtjeneste.

Brorparten av flyktningene – rundt 2,5 millioner mennesker – har tatt seg over grensen til Polen. Før krigen bodde det rundt 1,5 millioner ukrainere i landet. Også Romania, Moldova og Ungarn har tatt imot flere hundre tusen flyktninger fra Ukraina.

Ved utgangen av mars hadde rundt 350.000 flyktet til Russland, ifølge UNHCR. I tillegg reiste 113.000 mennesker inn i Russland fra de opprørskontrollerte områdene i Luhansk og Donetsk i dagene før krigsutbruddet.