Reagerer negativt på asylinnstramninger

 
Foto: Claudio Castello
Forslagene til innstramminger i asylpolitikken vil plassere mennesker med beskyttelsesbehov i usikkerhet over lang tid, og vil hindre integreringen, er tonen fra Norsk Folkehjelp.  
0Shares

I en pressemelding gir de uttrykk for skuffelse over at regjeringen ikke i større grad har tatt til seg innspillene som har kommet fra fagfolk og eksperter i høringen av deres forslag til innstramminger i asylpolitikken.

– Sylvi Listhaug har ikke lyttet. De ørsmå endringene hun presenterer i dag kan ikke kalles justeringer. Vi setter vår lit til de andre partiene på Stortinget om å vise ansvar og ikke la dette forslaget gå gjennom, sier leder for flyktning- og integreringsenheten i Norsk Folkehjelp, Tom Hjertholm, via pressemeldingen.

 
Foto : folkehjelp.no

Til hinder for integrering
Forslagene til innstramminger i asylpolitikken vil gå på direkte bekostning av god integrering, og det er vanskelig å se hvordan Regjeringen skal kunne veie opp for disse endringene i integreringsmeldingen som skal komme i mai.

– Realiteten er at mange av asylsøkerne som har kommet til Norge har behov for beskyttelse og skal være her i lang tid. Innstrammingsforslagene som har blitt lagt fram i dag vil gå direkte på bekostning av deres integrering. Forslagene er skremselstaktikk laget for at færrest mulig skal komme til Norge, ikke for å ivareta mennesker på flukt, legger han til.

Flere vil leve med bekymring
Innstramningene på kravene for familiegjenforening tolker man i en slik grad at asylsøkere i praksis blir skilt fra familien sin i mange år.  Norsk Folkehjelp frykter dessuten at strengere krav til familiegjenforening vil føre til at flere kvinner og barn legger ut på den farlige reisen over Middelhavet.

– Våre mottaksansatte ser at bekymring for familien som er igjen i krigen eller i en flyktningleir kan overskygge alt annet. Beboerne får problemer med å delta i aktivitetstilbud og konsentrere seg om norskopplæring. Det å leve med bekymring for familien i årevis er ikke en gulrot for å lære norsk og komme i arbeid slik Listhaug påstår, men oppskriften på psykiske problemer og dårlig integrering, sier Hjertholm.