Redd Barna bekymret for tilbakesendinger i Polen

– Vi i Redd Barna er bekymret over at mennesker på flukt, inkludert familier med barn og gravide tvinges tilbake av polske grensevakter, sier spesialrådgiver Camilla Scharffscher Engeset.
Foto: reddbarna.no
Nyhetsmedligner om at polsk grensepoliti tvinger flyktninger tilbake over grensa til Hviterussland kaller organisasjonen for bekymringsfullt.

Tusenvis av flyktninger og migranter, de fleste av dem fra Afghanistan og krigsherjede land i Midtøsten, har siden i fjor sommer forsøkt å ta seg inn i EU ved å krysse grensa fra Hviterussland til Polen. Der blir de avvist og ofte tvunget tilbake, ifølge NTB.

Ifølge grensevakter, aktivister og hjelpeorganisasjoner i grenseområdet forsøkte rundt 500 flyktninger og migranter å ta seg over grensa i forrige uke.

Ifølge talskvinne for det polske grensepolitiet Anna Michalska får folk ordre om å forlate polsk territorium og blir eskortert tilbake til grensen.

Grupa Granica og andre organisasjoner er selv under hardt press fra polske myndigheter som har trukket en rekke aktivister for retten.

– Det blir fremmet alvorlige anklager om lovbrudd som følge av at vi har gitt disse menneskene humanitærhjelp og tak over hodet, eller har kjørt dem fra skogen og til tryggere steder, sier Jaroslaw Jagura i Helsinki Foundation for Human Rights til NTB.

– Veldig bekymringsverdig

Spesialrådgiver for barn på flukt i Redd Barna, Camilla Scharffscher Engeset, er kritisk til tilbakesendnignene.

– Vi er bekymret over at det i denne saken igjen rapporteres om at mennesker på flukt, inkludert familier med barn og gravide tvinges tilbake av grensevakter. Det hindrer mennesker fra å søke asyl, noe som er en grunnleggende menneskerettighet, skriver hun i en e-post til Utrop.

Spesielt viktig er det å fokusere på barn i en slik krisesituasjon.

– Alle barn har rett til å søke asyl og få nødvendig beskyttelse. Det er det svært viktig å huske på og respektere, også i løpet av den krisesituasjon vi ser i Europa i dag. Europeiske land må respektere alle barns rettigheter på lik linje, uavhengig av hvor de kommer fra.