Over 95 milliarder samlet inn til ukrainske flyktninger

– Solidariteten til folk over hele verden utgjør litt lys i denne mørke tiden, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.
Foto: U.S Air Force/Jim Mattis
EU, Canada og organisasjonen Global Citizen har samlet inn over 95 milliarder kroner som skal sikre støtte til ukrainske flyktninger, opplyser EU-sjefen.

Arrangementet til støtte for over 11 millioner ukrainere som har flyktet som følge av krigen, gikk av stabelen i Polens hovedstad Warszawa lørdag.

– Stå opp for Ukraina-kampanjen har samlet inn 9,1 milliarder euro til folk som flykter fra bomber, inne i og utenfor Ukraina, og Den europeiske utviklingsbanken (EBRD) har lovet å bidra med ytterligere én milliard, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, som var til stede i Warszawa.

Samlet tilsvarer beløpet drøyt 95 milliarder kroner.

Blant de minst 11 millionene som er drevet på flukt, har 4,4 millioner flyktet til utlandet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Bare siden fredag økte antallet med nesten 60.000.

I tillegg er 7,1 millioner ukrainere som har måttet forlate hjemmene sine, fortsatt i Ukraina, opplyste Den internasjonale organisasjonen for migrasjon tidligere i uka.

De fleste av flyktningene som har forlatt Ukraina, befinner seg i andre europeiske land – og over 2,5 millioner har reist til Polen.

Von der Leyen var vertskap for arrangementet i Warszawa sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau, som deltok på video.

– Vi er knust over å se lidelsene til det ukrainske folk mens denne konflikten utfolder seg, sa Elton John på Facebook, der han ba sine fans om å bidra.

Von der Leyen beskriver resultatet av innsamlingskampanjen som fantastisk og lover at «det kommer mer».

– Solidariteten til land, selskaper og folk over hele verden utgjør litt lys i denne mørke tiden, sier hun.

– Og straks bombene slutter å falle, vil vi hjelpe Ukraina med å gjenoppbygge landet deres, tilføyer EU-sjefen.

– Ukrainsk mot har allerede forent hele den demokratiske verden, sa han og ba Vesten innføre flere sanksjoner mot russiske banker og slutte å kjøpe russisk olje.

Russland invaderte nabolandet Ukraina 24. februar. Den siste uka har bilder og vitnesbyrd om overgrep og angrep mot sivile rundt hovedstaden Kyiv, vakt sterke reaksjoner og anklager om krigsforbrytelser.

På vei til Polen uttrykte von der Leyen sjokk over det hun hadde sett i Butsja i Ukraina dagen før.

– Mitt instinkt sier: Hvis dette ikke er en krigsforbrytelse, hva er da en krigsforbrytelse, men jeg er utdannet lege, og det er jurister som må gjøre en grundig etterforskning, sier von der Leyen.