Innvandrerkvinner dropper kreftsjekk

Fortsatt få kvinner med minoritetsbakgrunn tar kreftsjekk. Grunnene er varierte.
Foto: Phillips
Over halvparten av innvandrerkvinner kommer ikke på screening til livmorhalskreft.
0Shares

Tall fra Kreftregisteret viser at over halvparten av kvinner med innvandrerbakgrunn ikke kommer benytter seg av muligheten til å sjekke seg for livmorhalskreft. Forskere og Kreftforeningen mener språkbarrierer og kulturforskjeller er grunnen.

– Det kan være kulturelle årsaker, som en vegring for å vise kroppen sin, både til mannlige og kvinnelige fastleger. Det kan også være knyttet til økonomi.

– Selv om screening ikke koster mye, kan det være mye penger for en innvandrerfamilie. Det kan også være kunnskapsmangel, at de ikke vet at det finnes slike systemer i Norge, sier May-Britt Knobloch, spesialrådgiver i Kreftforeningen, til NRK.

Tilbud for alle
Screening er et tilbud til alle kvinner bosatt i Norge, uansett opprinnelsesland. I Norge får cirka 300 kvinner livmorhalskreft årlig.

Kreftregisteret vurderer nå informasjon på ulike spåk for å nå ut til innvandrerbefolkningen. Legestudenten Naema Noor mener at innvandrere som jobber i helsevesenet kan bidra til å spre kunnskap og informasjon.

– Innvandrere som jobber i og har kunnskap om helsevesenet, som snakker både norsk og språket fra landet de kommer fra, kan være brobyggere mellom helsevesenet og disse innvandrerkvinnene.