Vaskehjelp får oppreisning etter uaktsom pågripelse

En vaskehjelp med oppinnelse i Øst-Europa ble feilaktig anklaget for tyveri av en politijurist.
Foto: EverdropGmbH
En politijurist er dømt for grovt uaktsom pågripelse av en øst-europeisk vaskehjelp, som ble feilanklaget for tyveri.
78Shares

Juristen mistenkte vaskehjelpen da hun ikke fant sølvet sitt til jul, og smykkemysteriet fikk umiddelbart topp prioritet i Vestfold politidistrikt, ifølge rett24.no.

Saken startet med at en politibetjent ved Vestfold politidistrikt skulle feire jul, og ikke kunne finne sølvsmykkene sine.

Betjenten ventet til etter juleferien, før hun i en e-post til etterforskningsavsnittet på egen arbeidsplass anmeldte saken som grovt tyveri. Hun navnga også vaskehjelpen sin, samt to møbelmontører som hadde vært innom boligen.

Vaskehjelpen ble pågrepet av uniformert politi, mens hun var på jobb, så ble hun kjørt hjem for ransaking av boligen, hvor ingenting ble funnet.

En måned senere tikker det inn en SMS fra politibetjenten, som forteller at hun har funnet smykkene. De var aldri stjålet.

Kritikk

Agder tingrett har en lang rekke innsigelser mot Vestfold politidistrikts fremgangsmåte i saken. Tingrettsdommer Øyvind Strand skriver blant annnet at:

Politiet, av habilitetsgrunner, bør være varsomme med å etterforske straffbare forhold hvor deres egne ansatte er fornærmet på fritiden.

I et intervju med Østlandsposten fortalte den frikjente kvinnen at saken har fått store konsekvenser for henne, og oppgir å ha mistet flere kunder som følge av saken.

Advokat Gracja Skallerud er glad for domfellelsen.

– Dommen har prinsipiell betydning for praksisen hos politiet vedrørende maktbruk, sier hun til rett24.no.