Listhaug vil ha grensekontroll for å hindre overgrep mot ukrainske barn

Frp-leder Sylvi Listhaug krever at regjeringen innfører skjerpet grensekontroll.
Foto: Elin Eike Worren
Politiet har stoppet flere overgrepsdømte med ukrainske barn i bilen. Nå krever Frp at regjeringen innfører skjerpet grensekontroll.
219Shares

– Jeg blir kraftig provosert av at overgrepsdømte har blitt stoppet på grensen med ukrainske barn og kan kjøre videre uten straff, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG.

Kripos opplyste til VG tidligere fredag at de har stanset flere enn ti overgrepsdømte som har transportert ukrainske barn.

– Så lenge det er i privat regi, er det ingenting som hindrer de vi har stoppet, i å gjøre det samme igjen, sa avdelingsleder Emil Kofoed i Kripos til avisen. Politiet har ingen hjemmel til å gripe inn ettersom de overgrepsdømte i prinsippet har gjort opp for seg i rettssystemet.

Dette mener Listhaug er uforståelig.

– Det må innføres både grensekontroll og politiet må gis verktøy til å stoppe disse rovdyrene. Vi vet ikke om det er noen som har lyktes med å få kloa i sårbare barn, og det gjør meg svært opprørt, sier hun.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til avisen at regjeringen gjentatte ganger har frarådet privat transport av flyktninger nettopp på grunn av faren for kriminelle handlinger og utnyttelse av sårbare flyktninger.

– Politiets vurdering, som jeg deler, har vært at andre verktøy enn grensekontroll på landegrensen er bedre egnet til å avdekke slike tilfeller, sier hun om Listhaugs krav.