– Over 99 prosent av oss vil stemme for Imran Khan

Samina Tagge er en av flere norsk-pakistanere som viste støtte til Imran Khan på tirsdag.
Foto: Kristine Fidje Olsen
På tirsdag demonstrerte flere norsk-pakistanere utenfor Pakistans ambassade i Oslo for å vise støtte til den avsatte pakistanske statsministeren.
535Shares

– Som norskpakistaner er jeg opprørt. Under Imran Khan har Pakistan blomstret, landet har beveget seg mot en mer moderne stat.

Det sier Samina Tagge, som sitter i styret for Verdensengasjerte Norsk-Pakistanere (VNP), til NRK.

Hun var med å arrangere en demonstrasjon til støtte for Imran Khan utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo tirsdag ettermiddag.

Søndag ble den populære Imran Khan avsatt ved et mistillitsforslag fra noen av hans motstandere.

Imran Khan måtte gå av som Pakistans statsminister på søndag etter et mistillitsforslag. Foto: trumplibrary.gov
Foto : trumplibrary.gov

– Jo, det er langt igjen for Pakistan når det gjelder menneskerettigheter, korrupsjon og nepotisme, men Imran Khan forsøkte i alle fall å ta tak i disse problemene, sier Tagge.

 

Konflikt med hæren og USA

Elisabet Eide, professor i journalistikk og forfatter av boken “Pakistan midt i verden”, påpeker at Khans politiske motstanderne består av to mektige familiedynastier; Bhutto-familien og Sharif-familien. Det er nettopp Shehbaz Sharif som har tatt over som statsminister fram til neste valg i 2023.

Eide sier til NRK at det ser ut til å ha vært en blanding av Khans egenrådighet og konflikt med Pakistans hær som kan ha felt ham.

Professor Elisabeth Eide har lenge fulgt med på den politiske utviklingen i Pakistan, Afghanistan og India Foto: Grazyna Skarpås
Foto : Grazyna Skarpås

– Om det stemmer at han ville avsette hærsjefen har han jo lagt seg ut med hæren, og det gjør man ikke ustraffet i Pakistan, sier Eide til NRK.

Imran Khan irriterte også hæren da han møtte president Vladimir Putin få timer etter Russlands invasjon av Ukraina.

Pakistans hær har samarbeidet nært med USA i en årrekke. Tidligere har Imran Khan kritisert USA for alle droneangrepene som rammet sivile nord i Pakistan, under den såkalte krigen mot terror.

Ifølge NRK har Khan anklaget amerikanske politikere for å samarbeide med hans politiske motstandere for å få ham avsatt fordi han har ført en uavhengig utenrikspolitikk. Amerikansk side nekter for dette.

– Over 99 prosent av oss vil stemme for Imran Khan

Samina Tagge tror det først og fremst er Khans egenrådige lederstil som fikk hans politiske motstandere til å rotte seg mot ham. Ifølge Tagge vil flesteparten av norsk-pakistanere stemme på Imran Khan ved neste valg. Siden 2021 har pakistanere i diasporaen kunnet stemme ved pakistanske valg.

– Vi gjorde en uformell undersøkelse, og jeg kan si at over 99 prosent av oss vil stemme for Imran Khan, sier Tagge til NRK.

Hun håper at protestene fra pakistanere over hele verden blir tatt hensyn til, og at det snart arrangeres et nytt valg.

– Vi vil kreve et fritt og snarlig valg. Vi vet at Imran Khan vil vinne og komme tilbake.