UDI: Rundt 20.000 ukrainske flyktninger i eller på vei til Norge

UDI-direktør Frode Forfang sier 20.000 flyktninger vil komme til Norge.
Foto: Nora Lie, UDI
UDI anslår at det er omkring 20.000 flyktninger fra Ukraina som enten allerede har ankommet Norge eller som er på vei.

– Vi regner med at det er ytterligere noen få tusen som ikke er registrert. Så har norske myndigheter i tillegg besluttet at det skal overføres 5.000 i tillegg. Det er en del fra Moldova og pasienter med pårørende. Så vi er jo allerede rundt 20.000 flyktninger, som enten er i Norge eller er besluttet å komme, direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) til TV 2.

– Det er et stort tall allerede nå, og vi vet ikke hvor det ender. Det kan bli veldig store tall hvis dette her varer lenge, sier han.

Langfredag ble det registrert 216 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge fredag. Totalt er det registrert 2.221 nye asylsøkere den siste uken. Torsdag og onsdag ble det registrert henholdsvis 323 og 315 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge den 25. februar. Siden da har det kommet 12.931 søknader.

Ifølge UDIs anslag kan rundt 60.000 ukrainske flyktninger komme til å søke asyl i Norge i løpet av kort tid. Norge skal fint klare å ta imot 100.000 ukrainere eller enda flere, mente sju av ti ordførere som nylig deltok i en spørreundersøkelse hvor landets ordførere ble spurt om kapasiteten.