Jan Egeland kritiserer regjeringens plan om å dekke flyktningregningen med bistandspenger

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er rystet over at regjeringen vil kutte i bistandsbudsjettet for å finansiere mottaket av Ukraina-flyktninger.
Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
Regjeringen har sagt at det kan bli aktuelt å kutte i bistandsbudsjettet for å finansiere mottaket av Ukraina-flyktninger. – Skandaløst, sier Jan Egeland.
164Shares

– Det er absolutt skandaløst. Det er hoderystende galt hvis regjeringen og opposisjonspartier har tenkt å ta fra en statskasse som flommer over av penger. På grunn av Ukrainas ulykke får Norge olje- og gassinntekter som er helt svimlende. Så skal vi altså krafse til oss to til fem milliarder, som i realiteten tas fra verdens absolutt fattigste. Det vil vi bekjempe, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til Vårt Land.

Regjeringen varslet i sitt forslag til Ukraina-krisepakken at det kan bli aktuelt å dekke inn de økte utgiftene ved å ta midler fra bistandsbudsjettet.

Det har fått flere til å reagere. SV, MDG og KrF er blant partiene som har gått imot en slik løsning.

Nå kritiserer også Egeland, som tidligere har vært statssekretær for Arbeiderpartiet, regjeringen. Han viser blant annet til at matprisene har økt mye i flere av landene Norge sender bistandsmidler til.

– Det er bare tull at vi må ta fra andre budsjetter. Norge må ikke fremstå som en krigsprofitør som blir søkkrik på denne krigen, sier Egeland.