Romania: Barnefamilier strømmer fortsatt over grensene

Familien til Anna fra Kherson ankommer Redd Barnas fasilitet i grensen til Romania.
Foto: savethechildren.org
FNs flyktningorgan UNHCR melder at over fem millioner ukrainere har flyktet fra landet siden krigen startet 24. februar. Rundt to millioner av dem er barn.
35Shares

Samtidig er 2,8 millioner barn internt fordrevne i Ukraina, ifølge Redd Barna, noe som betyr at rundt to tredjedeler av Ukrainas 7,5 millioner barn er på flukt fra krigen.

Familiene flykter fra vold og matmangel i Mykolaiv, Mariupol og Kherson.

– Over 2000 flyktninger daglig på grenseovergangen Isaccea i Romania. Mange av dem kommer med en ferge som opererer 24 timer i døgnet for å bringe flyktninger i sikkerhet i Romania. De som ankommer er redde og sultne, og mange har vært på reise i flere uker, ifølge Redd Barna i en pressemelding.

Anna og familien hennes bodde i Kherson da krigen brøt ut i nærliggende Mykolaiv.

– Vi kom hit fra byen Kherson, hvor det er russiske soldater og stridsvogner overalt. Vi dro grunnet mangelen på sikkerhet. Det er en absolutt mangel på mat og medisiner.

Fergetransport til sikkerhet

Grensen ligger midt i Donau med en ferge som jobber 24 timer i døgnet for å bringe flyktninger i sikkerhet i Romania.

På rumensk side hilser Redd Barna og andre hjelpeorganisasjoner flyktninger med nødhjelp, mat og vann. Mødre som reiser med små barn tilbys et trygt sted å sitte og mate barna sine, hvile eller få tilgang til medisinsk støtte. Frivillige jobber døgnet rundt for at alle flyktninger skal tilbys støtte og trygghet.

Gabriela Alexandrescu, administrerende direktør i Redd Barna i Romania, sier ifølge unhcr.org:

– Ettersom konflikten forsterkes i Sør-Ukraina kan dette øke dramatisk ettersom flere familier blir tvunget til å risikere livet på jakt etter trygghet.