Nordmenn mer bekymret for innvandring enn klimaendringer

Nordmenn mener at innvandring er den største utfordringen

I TNS Gallup Klimabarometer som legges ut i dag, kommer det fram at innvandring, arbeidsledighet og helsevesenet er nordmennenes største bekymringer, på fjerdeplass er klimaendringer.

Arnfinn Midtbøen ved Institutt for samfunnsforskning mener at sammenligningen mellom innvandring og klima er rar.

– Dette er jo en litt underlig sammenstilling. I ytterste konsekvens er det klart at klimaendringene innebærer en mye større utfordring enn innvandringen. Når befolkningen mener innvandring er den største utfordringen, reflekterer nok det mediebildet på tidspunktet for undersøkelsen, da flyktningsituasjonen ble debattert i alle medier. Hvis FN hadde lagt fram en klimarapport like før undersøkelsen til TNS Gallup ble gjennomført, kunne nok sluttresultatet blitt annerledes, sier Midtbøen til Dagsavisen.

Generalsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, mener at alt må ses i en større sammenheng.

– Disse tingene henger sammen. Alt som rangeres foran klimaendringene, vil bli forverret av klimaendringene. Det er grunn til å frykte større migrasjon og flere på flukt på grunn av naturkatastrofer og andre konsekvenser av klimaendringene. På grunn av klimaendringene må vi omstille oss og det vil påvirke arbeidsplassene våre. Forurensning som bidrar til klimaendringer påvirker også helsa vår, blant annet ved mer luftveisproblemer, forklarer hun.