Åpner grensen for 600 Syria-flyktninger

Flyktningestrømmen vil ha positive effekter for AS Norge, hevder Statistisk sentralbyrå (SSB). Bildet viser syriske flyktninger på vei til Tyskland gjennom Ungarn og Østerrike
Foto: Mstyslav Chernov / Wikimedia Commons
Norge henter nå 150 syriske flyktninger fra Tyrkia, av totalt 600 som regjeringen vil ønske velkommen i år, melder VGNett.
0Shares

For mens innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) flagger at den norske innvandringspolitikken må bli en av de strengeste i Europa, går regjeringen samtidig langt i å ta unna kvoter som EU har forpliktet sine medlemsland til å gjøre.  

– Norge er blant landene i Europa som relativt sett har meldt inn størst kvote for syrere fra Tyrkia, opplyste europaminister Elisabeth Aspaker (H) til Stortingets Europautvalg i et møte onsdag.

– Ingen ny kvote
Statssekretær Marit Berger Røsland (H) bekrefter overfor VGNett at regjeringen har meldt inn til EU at Norge kan ta imot 600 syriske flyktninger fra Tyrkia under avtalen med EU, i løpet av 2016.

Hun presiserer imidlertid at dette ikke er en ny kvote, men er innenfor rammen på 3000 kvoteflyktninger som Norge skal motta i 2016, og som Stortinget vedtok i asylforliket våren 2015.

 – Erklæringen fra EU og Tyrkia har vært et viktig tiltak for å få kontroll over den irregulære tilstrømninger av flyktninger til Hellas. EU har tatt mange grep for å oppfylle sin del av dette. Når vi likevel skal ta ut 600 syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia i år, vurderte vi om vi kunne fremskynde dette uttaket. Det har vi klart å få til, og har klargjort for at 150 kan komme før sommeren. Endringen er altså tidspunktet, sier Marit Berger Røsland.

Hjelper EU
At Norge vil ta imot 150 flyktninger allerede før sommeren, er en god nyhet for EU, som har slitt med å få medlemslandene til å etterleve unionens forpliktelse overfor Tyrkia.

Inntil 15.mai, som er de ferskeste tallene VG har fått fra EU-kommisjonen, hadde Sverige tatt imot 55 flyktninger fra Syria. Tyskland hadde tatt imot 54 flyktninger, Nederland 52, Finland 11 og Litauen hadde tatt fem flyktninger.