– Sett menneskerettighetene på agendaen

Sett situasjonen i Iran på agendaen nå, er kravet fra iranske eksil-aktivister i anledning besøket til den iranske utenriksministeren Javad Zarif (Foto: Illustrasjon).
Foto:Jessica Allande
Irans utenriksminister starter sin andre europeiske turne med besøk i Norge. I den anledningen ber eksil-iranere utenriksminister Børge Brende ta opp menneskerettssituasjonen i landet.
0Shares

Irans utenriksminister Javad Zarif starter denne uken sin andre europeiske turne med besøk i Norge. Temaene mellom han og Brende skal være “bilaterale saker, konflikten i Syria og andre aktuelle regionale og internasjonale spørsmål”.

Utenriksminister Børge Brende skryter av et godt samarbeid med sin iranske kollega Mohamad Javad Zarif og forteller at atomavtalen, situasjonen i Syria, Irak og Afghanistan, menneskerettigheter, kvinners rettigheter og mulighetene for norsk næringsliv i Iran har blitt diskutert.

– Vi har en rekke avtaler med Norge innen alt fra fiskeri og investering til olje. Norge og Iran har samarbeidet i en årrekke og etter at atomavtalen ble inngått kan vi nå gjenoppta dette samarbeidet, sier Zarif til NRK.

 
Foto : Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres
Situasjonen i Iran blitt verre
Nettverket Iran Human Rights (IHR) ber imidlertid utenriksminister Børge Brende, regjeringen og medlemmer av Stortingets utenrikskomite om å sette landets menneskerettighetssituasjon på toppen av agendaen i samtalene.

– Konkrete forbedringer i menneskerettighetssituasjonen må være en hoved betingelse for oppgradering av økonomiske forbindelser med Iran. Menneskerettighetssituasjonen i Iran er svært alvorlig og i mange områder ser vi forverring etter at Hassan Rouhani ble president i 2013, sier talsperson for IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, via en pressemelding.  

Videre sier han:

Foto: Arkiv.

– Norge og Vesten har en gylden mulighet til å påvirke Iran i positiv retning. Iranske myndigheter er avhengige av utenlandske investeringer og er mer tilbøyelige enn noen gang ifor internasjonalt press. Vi ber Norge og Vesten om å ikke se på Iran bare som en ny marked, men som et land med 80 millioner innbyggere som er frarøvet sine mest elementære rettigheter.