Hornes tiltak for seksuelle minoriteter

 
Foto: Kristian Fabrizio Mendoza
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne ønsker ny mobbelov for å slå ned på hatefulle ytringer mange grupper i samfunnet opplever, melder NRK.

Handlingsplanen, som ble presentert på en mottakelse i forbindelse med Oslo Pride, inneholder tiltak rettet mot barnehage og skole som skal bidra til å gjøre hverdagen lettere for LHBTI-personer (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex).

– Vi må akseptere hver og en. Du skal bli respektert uansett, og om du ikke blir det, handler det ofte om mangel på kunnskap, sier Horne (bildet), ifølge NRK.

Planen inneholder over 40 tiltak og har tre innsatsområder: trygge nærmiljø og offentlige rom, likeverdige offentlige tjenester og bedre livskvalitet for særlig utsatte grupper.

Horne forklarer at handlingsplanen skal fungere som et verktøy for regjeringen, og at mye av arbeidet må skje i kommunene.

– Det er viktig at kommunene satser på helsetjenester og skolepsykologer, også på små steder, for å hjelpe de som sliter med å komme ut av skapet. Vi ønsker å sette fokus på dette slik at kommunene får den kunnskapen de trenger på dette viktige feltet, forteller Horne videre.

Viktige punkter i planen:

– Ung.no skal tilby LHBTI-ungdom relevant informasjon når de møter sine utfordringer.
– Ung.no skal bidra til å normalisere ulike identiteter knyttet til kjønn og seksualitet.
– Ungdommenes bruk av lavterskeltjenestene på ung.no «Spørsmål og svar» skal kartlegges.
– Regjeringen vil styrke kompetansen i barnehager, skoler og kommuner til å forebygge og håndtere mobbing. Det skal utvikles en kompetansepakke som kan tilpasses ulike behov i barnehagene og skolene. Skolene med høyest mobbetall skal få hjelp først, og størst ressurser skal settes inn på skolene.
– Regjeringen skal gjøre det enklere for mobbeofre og deres familier å få informasjon om hvordan de kan nå fram med sakene sine.
– Utvikling av læringsressurser rettet inn mot lærerutdanningene om gruppebaserte fordommer.
– Tverrfaglige temaer som demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring skal prioriteres i arbeidet med å fornye læreplanverket for grunnopplæringen.
– Ved igangsettelse av tiltak om digital mobbing i tiltaksplanen En god barndom varer livet ut skal også LHBTI-tematikken inkluderes.

(Kilde: NRK)