Norsk-ecuadorianere møtte statssekretær

 
Marit Sørheim, Caritas
Latest posts by Marit Sørheim, Caritas (see all)

Sammen med Caritas og Radio Latin Amerika møtte en knippe norsk-ecuadorianere statssekretær Tore Hattrem i Utenriksdepartementet (bildet).

Det bor om lag 1000 ecuadorianere i Norge i dag, og mange har engasjert seg sterkt for å samle inn penger til ofrene for katastrofen i hjemlandet. Fire representanter for det ecuadorianske miljøet i Norge møtte i dag statssekretær Tore Hattrem for å diskutere situasjonen i Ecuador etter jordskjelvet som rammet landet 16. april i år.

Norge har bidratt med 15 millioner kroner i akutt nødhjelp, fordelt mellom Caritas og Røde Kors. Ecuadorianerne ønsket å takke norske myndigheter for dette bidraget, og samtidig be om fortsatt norsk støtte til Ecuador. Med på møtet var også Caritas og Radio Latin Amerika. Sistnevnte har vært en viktig møteplass for ecuadorianere og andre som ønsker å hjelpe.

Det ecuadorianske miljøet vil fortsette å engasjere seg, og har flere ideer til innsamlingsaksjoner og kulturarrangementer for å hente inn penger. Gjenoppbygningen vil ta tid, og det er fortsatt et stort behov for hjelp. 78 000 mennesker har mistet hjemmene sine, og mange mistet også levebrødet da katastrofen rammet. Ødeleggelsene er store, hele småbyer er nærmest jevnet med jorden, og befolkningen er fortsatt preget av opplevelsen og av angst for at et nytt stort skjelv skal ramme. Mange bor i leirer, under svært varierende forhold.

Caritas bidrar med mat og hygieneartikler for to måneder til 20 000 mennesker, psykososial hjelp samt støtte til å bygge opp igjen familiebedrifter som ble ødelagt under jordskjelvet.

Caritas er også engasjert i andre deler av Sør-Amerika, og er bekymret for utviklingen på deler av kontinentet; en vanskelig humanitær og politisk situasjon i Venezuela, eskalerende vold i Mellom-Amerika, økende forskjeller mellom fattig og rik og trusler mot menneskerettighetsforkjempere. Fred i Colombia etter mer enn 50 års borgerkrig er en stor seier, men det er viktig at Norge og andre land fortsetter å støtte Colombia når det partene har bitt enige om i fredsavtalen skal gjennomføres.