– Forviser migranter til opprørsgrupper i Libya

De fleste asylsøkere fra Eritrea får innvilget sin søknad, i stor grad på grunn av landets nasjonaltjeneste, som kan vare i mange år og er preget av tvang. Dette er en politikk regjeringen nå ønsker å diskutere med Eritreas myndigheter.
Foto: European Commission DG ECHO/Flickr
EUs tiltak for å begrense migrasjonen fra Libya, kan føre flyktninger inn i hendene på væpnede opprørsgrupper i det borgerkrigsherjede landet, advarer Human Rights Watch.

Flyktninger og migranter har opplevd mishandling, inkludert «tortur, voldtekt og drap i sjofle fangeleirer» i Libya før de la ut på sjøreisen til Europa, heter det i en rapport fra Human Rights Watch, skriver Aftenposten.

Migranter har fortalt organisasjonen hvordan de har blitt mishandlet av folk tilknyttet Libyas myndigheter, smuglere, væpnede opprørere og kriminelle gjenger.

Libyere utfører «vikargrensekontroll»
Human Rights Watch konkluderer i rapporten med at EUs styrkede bevoktning av yttergrensene nå vil føre til at flere migranter får sine forsøk på å dra over havet, avbrutt, og blir sendt tilbake til et lovløst, borgerkrigsherjet Libya.

– EU selv sender ikke folk tilbake til Libya, fordi de vet at det er ulovlig. I stedet setter de bort det skitne oppdraget til de libyske styrkene. EU, kanskje snart med hjelp fra NATO, har i bunn og grunn tatt i bruk libyske styrker som vikarhjelp for å hjelpe til med å forsegle Europas grenser, sier Judith Sunderland, assisterende direktør for HRWs Europa- og Sentral-Asia-avdeling. sier hun.

Ingen hjelpeapparat
HRW peker på at det i Libya ikke finnes noe apparat som står klart til å ta imot returnerte migranter.

Ifølge menneskerettighetsgrupper og anslag gjort av eksperter finnes det nå rundt 3500 migranter som er sperret inne i myndighetenes leire rundt omkring i Libya. Andre har blitt pågrepet og plassert i uoffisielle leire som styres av væpnede grupper eller kriminelle gjenger.