DREPT: Journalist ble skutt på oppdrag

SKUTT I HODET: Shireen Abu Akleh hadde på seg hjelm og skuddsikker vest som med ordet "PRESS" indikerte at hun var journalist på oppdrag.
Foto: Facebook / Privat
Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh (51) ble tidlig onsdag morgen skutt i ansiktet da hun dekket et israelsk raid på den okkuperte Vestbredden.
1.3K+Shares

Ifølge Al Jazeera ble Akleh skutt i ansiktet av israelske styrker da hun dekket et israelsk raid i flyktningleiren i Jenin på den okkuperte Vestbredden.

Journalisten var ikledd både hjelm og skuddsikker vest, merket “PRESS”. Hjelmen hjalp ikke da kulen traff ansiktet.

Akleh var en amerikansk statsborger fra Palestina og sørgende venner og kollegaer pakket liket hennes inn i et palestinsk flagg.

DØDSSCENEN: En video viser en annen palestinsk journalist, Shatha Hanaisheh søke dekning fra skuddene, samtidig som hun forsøker å hjelpe Akleh som ligger til venstre. De var merket med “PRESS” som indikerer at de er journalister.
Foto : Skjermdump fra video

En annen palestinsk Al Jazeera-journalist, Ali al-Samoudi, ble også skutt under det samme angrepet. Ifølge Al Jazeera er tilstanden hans stabil.

Vestbredden er en del av Palestina, hvor Akleh har vært Al Jazeeras korrespondent i en årrekke. Hun har jobbet for TV-stasjonen siden 1997, og hennes kollegaer viser en stor sorg over å ha mistet sin seniorjournalist.

– Den første kulen traff meg

Walid al-Omari, Al Jazeeras byråsjef i Palestina er ikke i tvil om at det var en israelsk skarpskytter som drepte Akleh.

– Øyevitnene forklarte oss at skuddene kom fra der hvor de israelske okkupasjonsstyrkene befant seg, sier han til Al Jazeera.

Al-Omari understreker at Akleh ikke befant seg i skuddlinjen mellom de israelske styrkene og palestinerne som gjorde motstand. Dette bekrefter den skadeskutte Samodi fra sykehuset.

–  Vi var der for å dekke hendelsene i Jenin-leiren. Helt plutselig startet de israelske styrkene å skyte mot oss. De spurte oss ikke om å forlate stedet eller stoppe arbeidet. Den første kulen traff meg, den andre traff Shireen (Akleh). Det var ingen motstandskjempere rundt oss. Hvis det hadde vært det, ville ikke vi ha vært i det området.

– Jeg tror ikke vi drepte henne

En talsperson fra det israelske forsvaret hevder derimot at israelske soldater skjøt i selvforsvar. Talspersonen sier også at journalistene kan ha blitt truffet av palestinske styrker.

– Jeg tror ikke vi drepte henne, sier talspersonen ifølge den israelske avisen Haaretz.

Talspersonen sier videre at israelske styrker var i Jenin for å arrestere terrorister.

Ifølge Reportere Uten Grenser har minst 144 palestinske journalister blitt skadet av israelske styrker i Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem siden 2018.