Skjøt 11 afroamerikanere: Inspirert av Breivik

Her pågripes Payton Gendron etter å ha skutt 13 mennesker i og utenfor en matbutikk i Buffalo, USA.
Foto: Skjermdump av video
Payton Grendon (18) er pågrepet for å ha skutt 13 mennesker i Buffalo, USA. Elleve av ofrene var afroamerikanere. I manifestet støttes Breivik og Manshaus.
291Shares

Ti av de 13 ofrene døde i angrepet som skjedde på lørdag.

– Dette var rasistisk motivert hatkriminalitet, sa John Garcia, sheriff i Erie County, i en pressekonferanse på lørdag.

Det mulige terrorangrepet fant sted i og ved en matbutikk i et nabolag hvor en stor andel av innbyggerne er afroamerikanere.

Ifølge CNN og Washington Post skal han ha blitt radikalisert via internett.

Bekymring for at den hvite rase erstattes

Politiet etterforsker et 180 sider langt manifest skrevet av en som hevder å være Grendon, og som tilstår angrepet. I manifestet uttrykkes bekymring for at den hvite rase hviskes ut og erstattes med andre.

Denne “erstatningsteorien” har Ifølge Washington post fått flere tilhengere i løpet av koronapandemien. Dette kan forklares med at nedstengningen har gitt assosiasjoner til apokalypse, og at flere har sittet hjemme alene og surfet på internettet. Via nettforum har høyreekstremister oppfordret hverandre til å ta til våpen, og drepe de som de tror truer den hvite rase.

Støtte til Breivik og Manshaus

I manifestet som virker å være skrevet av drapsmannen, uttrykkes støtte til to norske terrorister: Anders Behring Breivik og Philip Manshaus.

Andre som hylles i manifestet er Brenton H. Tarrant, terroristen bak Christchurch-massakren som drepte 51 muslimer ved moskéangrep i New Zealand. Breivik og Tarrant beskrives som forbilder i manifestet.

Slik som Tarrant, filmet Buffalo-terroristen angrepet med et kamera festet på brystet. Videoen ble delt på “livestream” via strømmetjenesten Twitch. Etter to minutter avsluttet Twitch sendingen.