Skal ha svindlet innvandrere for 12 millioner

En mann i 40-årene skal ha svindlet innvandrere med lite kunnskap om finansvesenet.
En mann i 40-årene fra Oslo er tiltalt for å ha svindlet privatpersoner for rundt 12,5 millioner kroner.

Kjennetegnet på ofrene hans er at de fleste er innvandrere med lite kunnskap om hvordan banksystemet i Norge fungerer, forteller politiet til Dagsavisen.

Ifølge tiltalen skal mannen ha tilbudt sine ofre hjelp til å søke lån og dermed forledet dem til å gi ham deres bankbrikke og personopplysninger. Tiltalte tok opp lån og kredittkortgjeld navnet deres, og pengene brukte han til egne formål.

Svindel gjennom mobilbank

«Christoffer» og «Marina» kom til Norge i 2016 som arbeidsinnvandrere, og etablerte seg på Østlandet. Der fikk de raskt fast jobb, og jobbet for å kunne kjøpe et hus sammen.

Mannen lastet ned mobilbank for en av dem og fortalte at siden de begge hadde fast jobb, god inntekt, egenkapital og ingen inkassogjeld kunne de få lån.

– Vi ble kjempeglade, vi hadde jo jobbet så hardt med å få lån og tillot oss ikke noen goder mens vi sparte. Jeg var overlykkelig, forteller «Marina».

Lite tilgjengelige

Svindeltiltalte som hadde lovet dem lån, var etterhvert ikke like tilgjengelig som før.

– Jeg ringte og ringte og til slutt fikk vi avtalt et møte, men det var ikke på det fasjonable kontoret som sist gang. Avtalen var å møte ham utenfor operaen i Oslo. Han dukket opp og hadde med seg en annen person, og sa at han var veldig stresset og måtte dra fort og forsikret oss om at alt kommer til å gå bra, forteller «Marina».

Mannen var motvillig til å komme på besøk, men lot seg rive med da «Marina» sa at hun trengte hjelp til å fikse bankbrikken. Tre politibetjenter sto klare og fikk arrestert ham.

Dette skjedde i 2018.

Etter det har mannen ifølge tiltalen fortsatt å svindle privatpersoner på Østlandet.

Lite kunnskap om banksystemet

I tillegg til å angivelig ha lurt flere personer, skal den tiltalte ha utgitt seg for å være en annen person overfor bankinstitusjoner i Sandvika og Oslo. Lånene skal han ha overført til seg selv og andre personer.

Politiadvokat og aktor Fredrik Krokaas forteller at de fleste av ofrene til den tiltalte er innvandrere, en bakgrunn som han selv deler med dem.

– Ofrene hans er personer som har lite kunnskap om hvordan banksystemer i Norge fungerer. De fleste av ofrene har hatt ønske om å kjøpe seg bolig, og uheldigvis kommet i kontakt med tiltalte, forteller Krokaas til Dagsavisen.