Høyreekstreme står for mest vold i Norge

Nytt giv på Sørlandet: Miljøer tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen (gamle Nordfront) har vært aktive i Sverige i en årrekke. Sist helg fotograferte man deltakere under Pride-paraden i Kristiansand og hengte opp homokritiske bannere. Bildet er tatt fra en marsj under Sveriges nasjonaldag.
Foto: Peter Isotalo
Høyreekstreme er den eneste politiske grupperingen som har begått jevnlige drap, terrorangrep og angrep med dødelige våpen i Norge siden 1970-tallet, skriver Dagbladet.
0Shares

I forbindelse med artikkelen om Den Nordiske Motstandsbevegelsen ble det fremsatt en påstand fra Jacob Ravndal, forsker på Forsvarets Forskningsinstitutt FFI, om at “i Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme”.

Frode Nystuen som har master i historie, og Magnus Eriksson, master i filosofihistorie, skriver i Dagbladet at dette er feil.

– Vi mener dette må være en feilaktig påstand da den eneste politiske grupperingen som siden 1970-tallet har begått jevnlige drap, terrorangrep og angrep med dødelige våpen i Norge, er de norske høyreekstremistene.

Høyreekstreme i særstilling
Nystuen og Eriksson mener at selv om man trekker fra angrepet på Utøya og terrorbomben mot regjeringskvartalet, så står de høyreekstreme i en særstilling i vilje til å utføre brannstifting, knivstikking, skytevåpen, bomber og dødelig vold mot meningsmotstandere, seksuelle eller etniske minoriteter. 

– Det er synd at Dagbladet og Ravndal gir Nordens mest voldelige høyreekstreme organisasjon spalteplass uten å konfrontere dem og ideologen deres med den ekstreme voldsbruken som alltid følger med organisert høyreekstremisme.

Ifølge artikkelforfatterne har høyreekstremister i Norge utført totalt minst fire drap, to væpnede ran og seks alvorlige bombeangrep, og da ikke regnet  en rekke uoppklarte saker med angrep mot innvandrerbutikker og asylmottak på 80-tallet.

–  I tillegg kommer terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya som også var utført av en høyreekstremist og som etterlot seg 77 døde skriver de og legger til at det hadde vært fint om Ravndal og Dagbladet kunne spa opp noe i nærheten av en lignende voldsstatistikk (gjerne med fratrekk, Utøya) fra venstreekstremister i Norge, slik at påstanden “i Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme” kan underbygges på en meningsfull måte.

Her er noen utvalgte alvorlige voldsepisoder fra norske høyreekstremister:

1977: Oktober bokhandel sprengt i Tromsø.

1979: Bombe mot 1. mai-toget i Oslo.

1981: To drap, de såkalte Hadelandsdrapene.

1985: Bombe mot Nor-Moskeen i Oslo.

1989: Bombeangrep mot Blitz-huset.

1994: Bombeangrep mot Blitz-huset. Det ble i samme angrep avfyrt flere skudd.

1995: Bombeangrep mot Blitz-huset.

1998: En marokkansk mann blir knivstukket av nynazister i Oslo.

1998: En kvinne skutt av norsk nynazist.

2000: Antirasist oppsøkt hjemme og knivstukket av nazist.

2000: Bankran utført av en nynazist.

2001: Drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia.

2003: Ran mot verditransport utført av to nynazister.

2008: Norsk-somalisk taxisjåfør skutt og drept i Trondheim.

2011: 22. juli-terroren med 77 døde.

2013: Aktivist fra Blitz knivstukket av høyreekstremister.

2014: Nazist fra Norge kriger i Ukraina.

2015: Asylmottak på Lindås brent ned.

– I likhet med de fleste forsøk på å stable høyreekstreme grupper på beina i Norge er også Nordfront et importert fenomen fra utlandet og har helt marginale muligheter til å lykkes med særlig mye annet en å utøve enkelte voldshandlinger, skriver artikkelforfatterne.