I ti dager er det Oslo Pride. Skeiv kjærlighet og mangfold skal feires. Siden det er Oslo Pride og Skeivt kulturår 2022, flagges det lørdag med regnbueflagget og det norske flagg på de to flaggstengene på Løvebakken.

Løvebakken
Foto : Øivind Holmstad

– Regnbueflaggets budskap om mangfold og likeverd har stor symbolsk verdi. Det er flott at dette kan vaie her ved siden av det norske flagget – her ved Stortinget, demokratiets hjerte, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Gharahkhani
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap)

Kamp for likeverd og mangfold

Stortinget opplyser at flaggingen er bestemt av Stortingets presidentskap fordi det er Skeivt kulturår 2022. Det er også femti år siden homofili ble avkriminalisert.

– Politikk er å gjøre samfunnet bedre. Viktige skritt ble tatt for femti år siden. Men den politiske debatten i dag må ta for seg hvordan kampen for likeverd og mangfold kan videreføres, sier Gharahkhani til NTB.

I fjor kom ny flagglov i Norge. Nå kan vi heise Pride-flagget på alle kommunale flaggstenger.

Før endringen var det bare lov til å heise det norske og det samiske flagget, i tillegg til kommune- og fylkesflagg, på offentlige flaggstenger. Lovendringen betyr at vi kan bruke flere flagg i «arrangement, markering eller merkedag av allmenn interesse».

Delte video

Etter at flagget var heist, la Gharahkhani ut en video av den historiske markeringen på Twitter.

Pride-feiringen i Oslo er til mandag 27. juni.

ORDFORKLARINGER

heise: løfte

markere: feire, gi oppmerksomhet

skeiv: homofile og lesbiske

vaie: svinge frem og tilbake i vinden, svaie, flagre

skritt: det å flytte den ene foten foran den andre

videreføre: fortsette