Tøyenungdom er besøkshjelp for eldre

Respekt og prat over vafler og brettspill: Tøyen-ungdommer med flerkulturell bakgrunn trives som omsorgspersoner for beboere på eldresenteret, skriver VGNett.
Foto: Wikimedia Commons
Vafler, Ludo og historier om krigen skaper bånd mellom den unge og den eldre generasjonen på Tøyen, skriver VGNett.
0Shares

Abdi Ahmed (14) og Batuhan Berber (14) tar imot pengene og går til butikken. De er to av femten ungdommer som har fått jobb via Ungdomsverkstedet, hvor arbeidsoppgavene består av alt fra plukking av søppel på gaten og maling av kommunale bygg til besøk på eldresenter.

På Kampen tilbringer ungdommene tid med de eldre – de prater, spiller Ludo og spiser småkaker. 14-åringene lytter interessert om hvordan det var under krigen. De eldre deler gjerne sine erfaringer.

– Det er så hyggelig når de unge kommer på besøk , sier beboer Reidar Solli

– Noen av ungdommene spiller en veldig tøff rolle til vanlig. Når de kommer hit blir de omsorgspersoner som viser stor respekt for de eldre, sier Muhammed Elfstrøm, arbeidsleder i Ungdomsverkstedet.

Lei av å bli satt i bås
I oktober uttrykte politimester Hans Sverre Sjøvold bekymring over utviklingen i Oslo-bydelene Tøyen og Grønland.

– Vi ser at det nå er en del ungdom, særlig unge gutter, som er rotløse og som ikke finner sin plass i samfunnet. Og som tyr til kriminalitet, dessverre, sa Sjøvold til VG i intervjuet.

Gjennom dette tiltaket vil El Montaser tilbakevise denne påstanden.

– Ungdommen må ikke bli sett på som en problemstilling, men som ressurssterke mennesker. De er den kommende generasjonen som skal ta vare på de eldre i fremtiden, sier El Montaser til VGNett.