Skarpe hoder konkurrerte om å hjelpe flyktninger

Teknologi for medmenneskelighet: Under IT-eventen med Techfugees ble ulike løsninger for å lette flyktningers hverdag presentert. I bildet, konsulent i Novarus, Sercan Leylek (lengst til venstre) som også deltok.
Foto: Privat
Techfugees er et nytt globalt konsept som har som mål å hjelpe flyktninger gjennom bruk av teknologi. I oktober konkurrerte ni teknologiselskaper i Oslo om å finne de beste nye løsningene og hjelpemidlene for flyktninger. 
0Shares

Techfugees er et London-basert globalt fellesskap av 15.000 innovatører og IT-ingeniører som tilrettelegger teknologi i møte med flyktningers behov. Techfugees oppsto i fjor som en reaksjon flyktningkrisen. Formålet er ifølge teknologimagasinet Silicon Republic å skape teknologiske løsninger som kan hjelpe flyktninger på den ene eller andre måten, samt å lære flyktningene grunnleggende koding og andre ferdigheter som kan hjelpe dem med å etablere seg i sitt nye hjemland.

Sammen med Schibsted Media Group holdt Techfugees Oslo forrige måned en “hackathon”, en helg med presentasjoner av teknologiske løsninger. Eventet fant sted 14.-16. oktober i lokalene til Finn.no.

Under “hackathon”-eventet låste ni lag seg inn og jobbet non-stop i 48 timer med å komme fram til IT-løsninger som kan gjøre flyktningers hverdag lettere.

Miljø og oppvekstforhold kan avgjøre hvem blir den neste revolusjonære innenfor teknologiens verden.

Tre vinnerlag, Kom Inn, SkiwoGo og Hjerte til Hjerte, ble invitert til å vise sine løsninger foran en utvalgt panel av næringslivsledere, investorer og representanter for offentlig forvaltning. Eventen var også en del av Oslo Innovation Week.

Lager middagstreff
Kom Inn profilerer seg som en nettbasert plattform for integrering av nyankomne flyktninger, hvor formålet er at man blir kjent med lokalbefolkning over en samtale og middagslaging.

SkiwoGo er en oversettelsesapplikasjon som gjør det lettere for flyktninger å komme i kontakt med hjelpende frivillige ved hjelp av videochatting, mens Heart to Heart gir gravide flyktningkvinner raskere og enklere tilgang til helsetjenester.

Livreddende teknologi
Konsulent i Novarus, Sercan Leylek, var også med på hackathon-eventen. Han mener slike eventer faktisk er med på å redde menneskeliv.

– Techfugees har dette som høyeste prioritet. Techfugees har siden flyktningkrisen begynte sensommeren 2015 vokst rakt, og gir IT-løsninger for å hjelpe flyktninger skaffe seg mat, vann, husly og gi tilgang til analoge- og webbaserte tjenester som hjelper dem å unngå de farligste konfliktområdene under fluktsituasjon.

– Hva er det viktigste formålet med Techfugees?

– Flere studier viser at gjennomsnittlig opphold i en flyktningleir er 17 år. Flyktninger står overfor alvorlige problemer i løpet av denne tiden, og noen praktiske løsninger kan være til stor hjelp i det daglige livet. Slik hjelp kan også gjøre integreringsprosessen i ankomstlandet raskere.

Flyktning-Bill Gates
– Kan et syrisk flyktningbarn bli den neste Bill Gates?

– Hvorfor ikke? Hvert år blir tusenvis av genier født over hele verden. En av dem blir kanskje født som sønn av en gjeter i fjellene i Kasakhstan, en annen som datter av en velstående familie i Japan. En tredje igjen kan være et syrisk flyktningbarn. Miljø og oppvekstforhold kan avgjøre hvem av dem som blir den neste revolusjonære innenfor teknologiens verden.

Techfugees: 

  • Startet opp 2015
  • Har opplevd eksplosiv vekst og teller i dag 15.000 frvillige og samarbeidspartnere 
  • Har som mål å skape og bruke ny teknologi for å hjelpe flyktninger
  • Ifølge egen nettside grunnlagt av “en rekke teknologi- og industri-folk som frivillige grupper som holder en rekke non-profit konferanser og hackatoner og samarbeider med et globalt nettverk av bidragsytere”