– Vi undervurderte rasismen

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Det er ikke den nyvalgte amerikanske presidenten Donald J. Trump som skremmer. Det som skremmer er de titalls millionene som stemte på en rasistisk og sexistisk mann, skriver VG-kommentator Shazia Sarwar (bildet).
0Shares

Sarwar skriver at dette er vanskelig å forklare til ungene. Videre påpeker hun at tiden vi kunne skjerme de er forbi.

– Informasjonsflommen er massiv. De har fått med seg at Trump har snakket om å forby muslimer å komme til USA, og identitetsmerke egne muslimske borgere, litt slik som jødene som måtte bære David-stjernen under 2. verdenskrig.

Lite trøst
Hun kan ikke annet enn å innrømme at “vi, de voksne, har feilet”.

– Vi har undervurdert høyreekstremismen, rasismen og kvinnehatet. Jeg frykter for sikkerheten og friheten til synlige minoriteter. Jeg frykter for homofile og transpersoner.

– Vi tok feil. Jeg sier «vi». For dette handler om mer enn USA. Dette handler om den nasjonalistiske vinden som blåser over USA, hele Europa. Også Norge. Og nasjonalismen kan sikkert forklares med globalisering, og økonomiske nedgangstider, migrasjon og terrorisme og hatet mot etablissementet. Men konsekvensene, de rammer oss alle.

Anti-rasisme må bli normalen
Løsningen, tenker hun, er å møte post-fakta-samfunnet med opplysning.

– Antirasisme og feminisme er ikke radikalt. Det er normalt. Det er Europa. Det er USA. Det er vår plikt å fremme våre verdier. Vår plikt å legge til rette for økonomisk likhet og rettferdig fordeling. Vår plikt å lære barna våre om vår historie. Og vi skal hegne om våre svakeste, samtidig som vi slår ned på inhuman retorikk.

Klikk her for å lese hele kommentarartikkelen på VGNett