Norsk-kurdisk dørvakt hjalp terror-skadde

– Hat er hat. Det har ikke noe med religion eller bakgrunn å gjøre, sier norsk-kurdisk dørvakt til NRK.
– Han er fra Kurdistan. Jeg er fra Kurdistan. En kom for å drepe folk. En annen kom for å redde folk.

– Hat er hat. Det har ikke noe med religion eller bakgrunn å gjøre, sier dørvakten Saman til NRK, som opplevde fredagens dramatikk på nært hold.

Kort tid etter at klokken passerte 01.00 hørte Saman høye smell. Han skjønte at lyden ikke kom fra fyrverkeri da to personer på hver hans side ble skutt.

– Jeg legger begge på fortauet ved London pub. Jeg sa at de må passe på, fordi han fortsatte å skyte, sier han til NRK.

Fryktet skyting

I løpet av de neste sekundene slår en ubehagelig tanke ham: Hva om skytedesperadoen egentlig hadde planer om å ta seg inn på London-puben for å skyte gjestene hans?

Saman forteller hvordan han deretter jobbet på spreng for å få så mange som mulig fra panikken på gaten og inn på puben.

Utover dagen kunne Saman lese i media om siktede. De er fra den samme byen i Nord-Iran, ifølge Saman.

Han mener det er et tankekors at to personer fra samme sted kan bli så ulike, og advarer mot å skjære folk over samme kam.

– Vi må ta vare på fellesskapsverdiene, at vi har respekt for hverandre og at vi stiller opp for hverandre. Mine tanker går til de som har mistet sine kjærester og alle som er berørt.

Ut mot terroren

Sayed Masoud Naseri, talsperson for Kurdisk Diaspora Senter i Norge, skriver i en appell:

– Natt til lørdag 25.juni ble 2 mennesker drept og 21 såret i Oslo. Hendelsen var mest alvorlig i Norge etter terrorangrepet 22 juli 2011 mot uskyldige mennesker. Mangfoldet ble angrepet med intoleranse, vold og hat. Friheten ble angrepet i en av det mest fredelige landet i verden, og nå igjen er Norge i sorg.

Naseri skriver det er skammelig at fred og friheten ble angrepet.

– Vi som undertrykket folk kjenner godt de anti-demokratiske, radikale religiøse grupper som IS og de mørke kreftene som ikke tåler fred og frihet. Uansett hva motivet er bak hendelsen, så fordømmer vi denne terrorhendelsen. Våre tanker er hos alle som er hardest rammet, de pårørende, skadde og etterlatte.