Foto: Aneta Lusina
I september starter vi med å gå fra BankID på mobil til BankID-appen. Målet er at flere skal bruke BankID gjennom hele livet.

I 2004 fikk de første norske kundene BankID. I dag har 4,3 millioner nordmenn BankID.

I september blir det vanligere å bruke BankID-appen og ikke BankID på mobil. Planen er at BankID på mobilen blir borte. Ambisjonen er at flere skal bruke BankID gjennom hele livet.

BankID på app, sammen med den fysiske kodebrikken, kommer til å være de eneste tilgjengelige BankID-alternativene når BankID på mobil blir faset ut i høst.

Leder for BankID, Jan Bjerved, mener at overgangen til BankID på app er en positiv utvikling for brukerne.

– Overgangen til BankID på app gjør at vi kan tilby flere tjenester som gir merverdi for brukerne i årene som kommer. Det gjør også at vi enklere kan tilpasse oss nye krav og forventninger til brukervennlighet, tilgjengelighet og informasjon i framtiden, sier Bjerved.

Hvordan får du BankID?

BankID får du av banken din.

Snakk med banken din, så hjelper de deg med BankID. Din BankID virker i alle norske banker og på offentlige tjenester. Du kan også bruke BankID til signering av avtaler og til å identifisere deg på en lang rekke tjenester.

For å få BankID må du legitimere deg med norsk pass. Du kan også vise annen legitimasjon med samme sikkerhetsnivå som norsk pass. For å legitimere deg må du møte opp i banken og vise fram legitimasjonen. Du må avtale med banken før du kommer.

Banken vil informere og hjelpe deg hvis du har spørsmål.

Det er mulig å få BankID fra du er 13 år, men i mange banker er det 15-årsgrense. Finn aldersgrensen som din bank har satt.

Husk:

  • BankID er personlig og er ditt digitale jeg.
  • Ha alltid et eget passord for BankID, et passord du ikke bruker andre steder.
  • Del aldri din BankID med familie eller venner og vern om passord og kodebrikke.
  • Bytt passord ved å logge inn på Min BankID på bankid.no hvis du tror at noen kan passordet ditt.

Slik virker vanlig BankID

Med vanlig BankID identifiserer du deg gjennom å bruke fødselsnummer sammen med koden fra en kodebrikke eller app. Du må også bruke det personlige passordet du har valgt for å få tilgang til din BankID.

Ønsker du en mobil løsning, uten behov for å ha med deg brikke? Da finnes det apper som erstatter kodebrikken i de fleste banker. Se hvilke banker som tilbyr apper som erstatning for kodebrikke og les mer om BankID-app.

ORDLISTE

ambisjon: ønske å få til noe, plan, mål

fase ut: slutte med litt og litt

overgang: å gå fra å bruke noe til noe annet

merverdi: øker verdien

tilpasse: få til å passe

forventning: vente på noe godt

brukervennlighet: er lett å bruke

verne: beskytte