Rishi Sunak stiller som kandidat til statsministerposten

Storbritannias nylig avgåtte finansminister Rishi Sunak lanserte fredag seg selv som statsministerkandidat.
Foto: Chris McAndrew
Storbritannias nylig avgåtte finansminister Rishi Sunak lanserte fredag seg selv som en mulig arvtaker til statsministerposten etter Boris Johnson.

Storbritannias nylig avgåtte finansminister Rishi Sunak lanserte fredag seg selv som en mulig arvtaker til statsministerposten etter Boris Johnson.

– La oss gjenopprette tilliten, gjenreise økonomien og på nytt samle landet, skriver han i sosiale medier.

Det har lenge vært kjent at 42 år gamle Sunak har hatt ambisjoner om å overta etter Boris Johnson, som torsdag trakk seg som partileder og varslet sin avgang som statsminister.

Sunak jobbet tidligere for den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, før han i 2010 opprettet sitt eget finansieringsselskap Theleme Partners.

Han er gift med Akshatene Murthy, datteren til en av Indias rikeste menn, Infosys-grunnleggeren Narayana Murthy.

Ekteparet er ifølge The Sunday Times gode for nærmere 9 milliarder kroner, og Sunak regnes som den rikeste representanten i Underhuset.

Sunak var en av dem som ble bøtelagt av politiet for brudd på covid-19-regelverket etter å ha deltatt på fester i Downing Street mens resten av Storbritannia var nedstengt.

Han og helseminister Sajid Javid var han også de første statsrådene som trakk seg fra regjeringen denne uka, og som kunngjorde at de ikke lenger hadde tillit til statsministeren.

(©NTB)