ECHR: Gresk kystvakt bidro til at flyktninger omkom

ECHR slår fast at den greske kystvakten bidro til at elleve flyktninger druknet og har gitt landet en millionbot.
Foto: ELSA International
Den europeiske menneskerettsdomstolen slår fast at den greske kystvakten bidro til at elleve flyktninger druknet og har gitt landet en millionbot.
101Shares

Den europeiske menneskerettsdomstolen slår fast at den greske kystvakten bidro til at elleve flyktninger druknet og har gitt landet en millionbot.

I dommen fra ECHR slås det fast at et fartøy fra den greske kystvakten medvirket til at en båt med 27 flyktninger om bord kantret utenfor øya Farmakonisi i januar 2014.

Ifølge de overlevende kantret båten da kystvakten i stor fart forsøkte å tvinge dem tilbake til tyrkisk farvann. Ifølge greske myndigheter var kystvakten i ferd med å taue båten til land da det brøt ut panikk om bord, noe som fikk båten til å kantre og synke.

ECHR slår i sin dom fast at den greske kystvakten ikke gjorde nok for å redde dem som omkom, og at greske myndigheter «ikke gjennomførte en grundig og effektiv etterforskning for å kaste lys over omstendighetene som fikk båten til å synke».

Domstolen gir derfor Hellas en bot på 330.000 euro, i underkant av 3,4 millioner kroner.

Hjelpeorganisasjoner har gjentatte ganger anklaget den greske kystvakten for å tvinge båter med flyktninger og migranter tilbake til tyrkisk farvann. Dette avviser myndighetene i Aten, som anklager Tyrkia for ikke å gjøre nok for å stanse mennesker som forsøker å ta seg til Hellas og EU i småbåter.

(©NTB)