– Slå en ring rundt niqaben

Ansiktsdekkende hodeplagg vil trolig bli forbudt i Akershus-skolene. Forbudet vil ikke stride med likestillings- og diskrimineringsombudets forskrifter.
Foto: Glenn Carter
– Hvis retten til å bære niqab i det offentlige innskrenkes, så vil andre friheter følge etter, skriver professor og islamforsker Ulrika Mårtensson.
0Shares

I en kommentarartikkel på Universitetsavisa viser Mårtensson til at niqab bæres av et ekstremt lite antall norske muslimske kvinner.

– Forslaget om å forby niqab i skoler og universiteter, er som USAs fornyede godkjenning av tortur og Theresa Mays pre-Brexit forsøk på å ta Storbritannia ut av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, en konsekvens av krigene i Midtøsten.

 
Foto : ntnu.no

Flertallet av norske muslimer som følger salafi-skolen innenfor islam, bærer niqab av religiøse grunner, som også delvis er ”sub-kulturelle”, forklarer hun videre.

– Akkurat som enkelte går med dreadlocks og har blitt rastafarianere, eller ble hippie og pasifist på 60-talet. Niqab er altså delvis uttrykk for en form for muslimsk fromhet.

Forbud vil gi polarisering
Hun viser videre til at et forbud av plagget vil skape enda mer unødig polarisering.

– Hvis vi får en situasjon der muslimer bare “får” religionsfrihet av majoriteten, så lenge de ser ut og oppfører seg på samme måte som de majoriteten, så vil dette underminere menneskerettigheter og redusert de til et maktmiddel mot som kan brukes mot svake samfunnsgrupper.