Stortingspolitikere: – Ta et oppgjør med homofobi

Hadia Tajik (Ap) kritiserer muslimers fordømming, utstøting og dehumaniserende omtale av skeive.
Foto: Arbeiderpartiet
Abid Q. Raja og Hadia Tajik meiner muslimer og deres religiøse ledere må ta et oppgjør med negative holdninger til homofile.
136Shares

– Skeive muslimer har det svært vanskeleg. De føler seg utrygge, med fordømming og utstøting fra flere miljøer. Og opplever at både Koranen og regnbue-flagg blir brent, sier Hadia Tajik til NRK.

– Mitt inntrykk er at en svært stor majoritet av muslimer har negative holdninger mot homofile. I konservative kretser er fordømmingen unison, sier Venstres Abid Q. Raja til NRK.

Oppfordrer til holdningsendring

Etter masseskytingen i Oslo natten før Pride-paraden har begge nå en klar oppfordring til både muslimer generelt og imamer spesielt.

– Det finnes et før og et etter skytingen 25. juni. Det går ikke lenger an å stille seg nøytral verken til Pride eller hvordan skeive har det i hverdagen, mener Tajik.

– Muslimer kan bruke denne situasjonen til å ta oppgjør med egne holdninger og skape toleranse, sier Raja.

Organisasjonen Salam, som jobber for skeive muslimer, understreker at homofobi finnes overalt, og at det skjer viktige holdningsendringer blant muslimer.

– Vi ser at religiøse muslimske ledere begynner å bruke begrep som transfobi og homofobi og at de sier de ikke godtar slike holdninger, sier assisterende generalsekretær Thee-Yezen Al-Obaide til NRK.