Samfunnsdebattant fikk hatkrim-anmeldelse henlagt

Samfunnsdebttant Umar Ashraf reagerer kraftig på at politiet har henlagt en anmeldelse på det han ser som hatytringer mot muslimer.
Foto: Privat
Umar Ashraf opplevde flere kommentarer som hatkriminalitet. Spesielt reagerte han på en som tilbød å sponse bensin for å brenne muslimer. Likevel henla politiet saken.

«Koranen blir de aldri kvitt. I så fall må de begynne å brenne en av oss.»

Slik avsluttet Umar Ashraf et debattinnlegg på nettsida oslodebatten.no.

Ifølge Vårt Land ble setningen plukket opp og spredt på organisasjonen Sians Facebook-gruppe. Under innlegget har flere kommentarer reagert med at med at det som er skrevet kan være en god idé.

Videre skriver Vårt Land at han delte kommentarene i et innlegg på sin egen Facebook-profil med skjermdumper. Flere ba ham politianmelde for hatkriminalitet.

Hatkommentarer

Flere av kommentarene lød:

«Rist liv i de tyske innsatsgruppene igjen, saa er problemet loest paa noen uker»

«Vi får begynne å spare til bensin».

Ashraf sier han ser på kommentarene som hatkriminalitet. Han sier at han ikke ser de som en direkte trussel mot seg selv, men heller et angrep mot muslimer.

– Selv om kommentarene kanskje ikke går direkte mot meg, ser jeg på de som oppfordringer til hat eller vold mot en bestemt minoritetsgruppe, sier han til vl.no.

Saken henlagt

Kort tid etter anmeldelsen henla politiet saken, og siktet til at “intet straffbart forhold anses bevist”.

Advokat Geir Lippestad hevder politiet ikke har ettersøkt saken i stor grad, og tror at Ashrafs originale innlegg kan ha blitt sett som en provokasjon.

Henleggelsesprosessen mener Lippestad også sender signaler til andre muslimer, og at dette kan signalisere at disse handlingene er trygt innafor lovverket.

– Politiet kan se på de som om Ashraf ha budd opp til dans hvor de som har kommentert har spøkt tilbake. Men her bør man se det i en kontekst. Sian er ikke en spøk, men en organisasjon som består av folk som kommer med mye hatefulle ytringer mot muslimer.