– Sosial kontroll er seksuell kontroll

 

Tajik viser til at innvandrerjenter som ikke deltar på sentrale fellesarenaer går glipp av viktig kunnskap, bygger ikke opp evnen til sosiale forhandlinger og lærer heller ikke å sette selvstendige sosiale og seksuelle grenser.

– Fordi far, mor eller søsken alltid setter grensene for dem, og grensen er totalavholds. De trener ikke opp evnen til å ta store beslutninger for sitt liv, for ved de store veivalgene deres: utdanning, karrière, ekteskap, legger familien velmenende, men sterke føringer. Ser du glassveggen de lever bak?

Bunnløs ensomhet kan bli konsekvensen, skriver Tajik videre.

– En som gjennom oppveksten ikke har fått brynt seg på å ta selvstendige beslutninger står plutselig der i et offentlig botilbud og skal styre sin egen hverdag. Sette grenser for gutter og alkohol. Å lære å “eie” seg selv i voksen alder, når du aldri har gjort det som ungdom, er en vanskelig oppgave.

Samfunnet må “bry seg”
Ifølge Tajik er ære en slags valuta for mange innvandrerfamilier.

– Kommer foreldrene dine fra en kultur der storfamilien står sterkt, bærer du hele familiens omdømme på dine skuldre. Særlig hvis du er jente. Mye av den sosiale kontrollen i slike kulturer handler om seksuell kontroll. Ærbarheten er ofte synonymt med det å være «ren», ubesudlet av andres blikk eller kropp.

Ap-politikeren mener riktig medisin ligger i samfunnets engasjement.

– Hvis ikke, reduserer vi mulighetene deres til å lykkes i samfunnet vårt – til å virkelig mestre det norske ved Norge, til å lede, til å ta plass og ansvar på samme måte som vi har som mål at andre jenter skal kunne gjøre.

Klikk her for å lese hele innlegget.