Kilde til Utrop:  — De planlegger å avlive Freya 

LEKEN OG REISEGLAD: Hvalrossen Freya har ved flere anledninger fulgt etter svømmere og kajakkpadlere i sommer, men har aldri skadet noen. Hvalrossekspert Rune Aae beskriver Freya som leken, men fraråder å leke med henne da hun lett kan skade mennesker uten å mene det.
Foto: Skjermdump av video
En kilde forteller til Utrop at Fiskeridirektoratet planlegger å avlive hvalrossen Freya. Fiskeridirektoratet sier at avliving fortsatt vurderes.

— De planlegger å avlive Freya. Fiskeridirektoratet har forespurt instanser om å klargjøre for etterarbeidet ved en avlivning, sier en anonym kilde til Utrop.

For å verne om kildens anonymitet, kan ikke Utrop si nøyaktig hva slags etterarbeid som er forespurt.

— Mennesker har kommet for tett på

Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, sier til Utrop at avliving av Freya har vært blant tiltakene Fiskeridirektoratet har vurdert fra starten av, men at dette har blitt sett på som siste utvei.

— Det viktigste tiltaket har vært å holde avstand. De andre tiltaket har vært flytting av Freya, og siste mulighet har vært avliving. Det som har endret seg i situasjonen nå, er at mennesker har kommet for tett på, og dette utfordrer sikkerheten til både mennesker og dyr.

— Kan Fiskeridirektoratet avkrefte, eller bekrefte at Freya skal avlives? 

— Per nå, er dette noe vi vurderer. Det er derfor ikke sånn at det nødvendigvis er tatt en beslutning. Det er fortsatt en vurdering.

Jdaini sier til Utrop at Fiskeridirektoratets fartøy «Frey» er ute og observerer Freya.

— Det innebærer tilstedeværelse for å oppfordre folk til å holde avstand, for å unngå farlige situasjoner.

Leken og reiseglad

Biolog og hvalrossekspert Rune Aae, har fulgt med på Freya en stund. Freya, som opprinnelig er fra Svalbard, har blitt observert i både Danmark, Nederland og Storbritannia. Det er dermed mye som peker på at hun vil forlate Oslofjorden om ikke så lenge. Aae beskriver henne som leken.

— Det er ganske vanlig at de leker. Hun kan dra mennesker under vann fordi hun synes det er artig. Men det blir litt som å leke med en okse på 600 kilo – det gjør man ikke, sier Aae til Dagbladet.