Starter Norges første “inklubator” for flyktninger

Elitelag fra næringslivet samlet
Foto: charge.no
Aiman Shaqura har gått fra flyktning til gründer med suksess. Nå samler han et elitelag fra næringslivet for å bidra til at flere flyktninger får muligheten til å realisere gründerdrømmen i Charge Inclubator.
0Shares

Shaqura kom selv til Toten i 1991 som flyktning. Da hadde han ingenting, men etter 15 år med hard jobbing har han bygget opp selskaper som har omsatt for over 100 millioner kroner. Nå vil han bruke egne erfaringer til å sørge for at flyktninger i samme situasjon som han selv får bedre forutsetninger for å lykkes.

I dag lanserer han Charge Inclubator, som har ambisjon om å finne Norges neste gründertalenter blant førstegenerasjons innvandrere.

 
Foto : Thomas Dragsnes
– Jeg har selv opplevd hvor utfordrende det er å komme til Norge som flyktning og etablere seg som gründer. Selv om man har kompetanse, ideer og handlekraft blir man plassert på utsiden av samfunnet. Det gjør at vi går glipp av verdifulle gründerinitiativer. Behovet for et springbrett som gjør det enklere for flyktninger med gode forretningsideer å bli inkludert i næringslivet gjennom veiledning, nettverk og kompetansetilførsel er stort, sier Aiman Shaqura til charge.no.

Samler elitelag fra næringslivet
Shaqura har fått med seg flere bedrifter fra næringslivets elitedivisjon i arbeidet med å bygge opp Charge som en av Norges beste inkubatorer. Utviklingsbyrået Trigger, konsulenthuset Qvartz, innovasjonsnettverket SoCentral, revisjonsgiganten KPMG og det anerkjente advokatselskapet Wikborg & Rein er alle aktive i arbeidet. I tillegg har flere kjente navn innen norsk næringsliv har sagt seg villig til å bidra som mentorer, blant dem Creuna-toppsjef Arne Hjeltnes. 

Preben Carlsen, konsernsjef i Trigger, understreker at Charge ikke handler om veldedighet, men om å finne mennesker som har forretningsideer med stort potensial for vekst.

– Vi har utviklet et inkubator-program som er så bra at jeg er overbevist om at alle gründere i Norge ville hatt stort utbytte av det, men vi forbeholder det for flyktninger og førstegenerasjons innvandrere for å utløse det potensialet vi vet finnes, sier Carlsen.

Tall fra SSB viser at 1 av 4 innvandrere er overkvalifisert for jobben sin, og i tillegg har konsulentfirmaet McKinsey dokumentert at mangfold fører til opp til 35 prosent høyere verdiskaping i en bedrift.

– Det er det ingen tvil om at nye perspektiver fra andre kulturer representerer en konkurransekraft vi ikke er flinke nok til å utnytte i Norge. Det skal vi gjøre noe med, sier Carlsen.

Inkludering i praksis
Charge Inclubator er et program som varer i seks-ni måneder. I løpet av den perioden skal spesielt utvalgte oppstartsbedrifter, etablert av flyktninger og førstegenerasjons innvandrere, gjennom et skreddersydd utviklingsprogram som skal utvikle den opprinnelige forretningsidèen og forberede den på skalering. I denne perioden vil de få bransjetilpasset mentorbistand fra relevante samarbeidspartnere. Fremfor å sitte samlet på ett sted, er Charge inkludering i praksis. Derfor skal gründerne jobbe fysisk hos de bedriftene som deltar i Charge for å få verdifull kompetanse og nettverk.

– Ved å jobbe side ved side med norske bedrifter får flyktningene raskt en forståelse for hvordan norsk bedriftskultur fungerer. I tillegg har de nødvendig kompetanse i umiddelbar nærhet, de blir kjent med nye mennesker og bygger nettverk, det tror vi kommer til å være en viktig del av suksessoppskriften, sier Shaqura og legger til; 

– Det er ingen grunn til at Norges neste enhjørningsbedrift ikke skal være startet av en flyktning. Min drøm er å gjøre det til en realitet.