Hersleb-elever fant nye insekt-arter

 

– Jeg er veldig stolt, da, uttalte biologielev Ahmed Raja (18) på Hersleb skole på Tøyen til vartoslo.no.

Totalt fant elevene 60 ulike arter med veps og 54 ulike arter med tovinger i Botanisk hage, som huser Naturhistorisk museum. Elevgruppen til Raja fant tre av de fire insektene.

– Så gruppen min står for tre nye arter i Norge. Jeg er veldig stolt, da, det må jeg si. Jeg håper vi får nobelprisen for dette. Neida, tuller! Men det var veldig lærerikt. Jeg fikk lære om biomangfoldet på Tøyen, sa Ahmed på en presentasjon av funnene på Hersleb skole.

– Tok elevene med til forskningsfronten
Entomolog og førsteamanuensis Geir Søli på Naturhistorisk Museum er en av insektforskerne som fulgte opp prosjektet.

– Skolen tok kontakt med oss for et mulig samarbeid. Vi så på hvilke temaer som var aktuelle, og om vi kunne bruke Botanisk hage på en eller annen spennende måte. Målet var å fremme temaet biologisk mangfold og i tillegg så vi en fin måte å koble dette til moderne teknikk på, med DNA-sekvenseringen i Canada. På den måten greier vi å ta med elevene helt til forskningsfronten.

Imponert over innsatsen
Etter at insektene var samlet inn, fikk elevgruppene velge om de ville fokusere på vepsearter eller tovinger. De skulle prøve å artsbestemme alle insektene ved observasjoner og referanseverk.

Biologilærer ved Hersleb skole, Darshan Kirupamurthy, sier seg imponert over elevenes innsats.

– Elevene har stort sett jobbet godt. Og jeg synes det er interessant at en elevgruppe fant alle tre insekter. Kanskje klarer de å se ting på en annen måte, men jeg tror det var litt tilfeldig egentlig. Samtidig er jeg ganske imponert over arbeidsinnsatsen. En av dagene satt de og så i stereolupe hele dagen, for eksempel. Noen av elevene måtte gi seg i løpet av dagen fordi de fikk vondt i øyene og ikke klarte mer. Så de har virkelig satset, sier Kirupamurthy til vartoslo.no.