Eksiliranere saksøker Irans president før FN-møte

Irans president Ebrahim Raisi skal besøke FNs forsamling i september. En gruppe eksiliranere har levert inn et søksmål mot statsoverhodet.
Foto: worldislandinfo.com
En gruppe eksiliranere har levert inn et søksmål i New York mot Irans president Ebrahim Raisi, med håp om at han blir pågrepet når FNs hovedforsamling møtes.
38Shares

En gruppe eksiliranere har levert inn et søksmål i New York mot Irans president Ebrahim Raisi, med håp om at han blir pågrepet når FNs hovedforsamling møtes.

Det nasjonale motstandsrådet for Iran (NRCI) anklager Raisi for drap og tortur i 1988 da myndighetene i Iran slo hardt ned på opposisjonelle. I søksmålet hevder de at han var medlem av en såkalt «dødskommisjon», en gruppe på fire dommere som beordret tusenvis av henrettelser og tortur av medlemmer av opposisjonspartiet MEK. Sistnevnte er i dag NCRIs største partner.

Lignende påstander er fremsatt i søksmål i England og Skottland.

Saksøkerne krever erstatning for tortur, utenomrettslige likvideringer, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. De hevder også at Raisi ikke har immunitet i USA som statsoverhode eller offisiell representant til FNs hovedforsamling neste måned.

– Han er ikke diplomat, og han er faktisk heller ikke statsoverhode, sier advokat Steven Schneebaum, som representerer saksøkerne.

Selv om Raisi er president, er det Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei som formelt er landets statsoverhode.

USAs utenriksdepartement sier visumsaker er underlagt taushetsplikt, men sier USA har en forpliktelse til å slippe inn «utenlandske dignitærer».

– Som vertsland for FN, har USA en generelle forpliktelse til å utstede visum til representanter for FNs medlemmer, så de kan reise til FN-hovedkvarteret, sier talsperson Vedant Patel.

(©NTB)