Rømmer til vestkanten under ramadan


Foto: Vit Hassan
Konvertitten "Kristin" er på grunn av sykdom fritatt fra å faste under ramadan. Likevel ta hun turen til Oslos vestkant for å ta seg en kaffe.
0Shares

“Kristin” føler at enkelte muslimer oppfører seg som et slags moralpoliti under ramadan.

– Jeg har ikke den samme gleden av ramadan som de fleste andre muslimer har. Jeg får negative kommentarer fordi jeg ikke faster. Og siden det er færre muslimer på vestkanten, er det bedre for meg å være der, forteller hun til NRK.

Ramadan er den islamske fastemåneden, som begynner denne helgen. I løpet av en hel måned skal man la være å innta mat og drikke så lenge det er dagslys, og i tillegg konsentrere seg om bønn og studere de hellige skriftene.

“Blikking” som sosial kontroll
Mahmoud Farahmand, leder i det liberale muslimske nettverket LIM, sier til NRK at han har selv opplevd å bli «”blikket” da han spiste på dagtid under ramadan. 

Han sier at “blikking” er en kjent form for sosial kontroll, men vet ikke hvor utbredt det er brukt mot dem som ikke faster.

– Det forekommer stort sett fra de konservative kreftene i det muslimske miljøet.

Også hets og baksnakking på sosiale medier kan forekomme. Imam ved Islamic Cultural Centre, Hamid Farooq, sier det er synd i islam å baksnakke andre.

– Det er like ille som å spise fra liket til sin bror. Vi sier til våre brødre og søstre at om dere baksnakker, gir dere deres gode gjerninger til andre personer, sier Farooq til NRK.