Justisministeren avviser «svenske tilstander»

 
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Per Willy Amundsen (Frp) har bedt om en orientering rundt de siste tiders bilbranner og grove voldsepisoder.

Sist fredag formiddag besøkte begge Stovner politistasjon for å få en førstehåndsorientering fra politiet om situasjonen i Oslo, melder TV2.

Politimester Hans Sverre Sjøvold var tilstede, sammen med flere andre polititopper.

Bakgrunnen for møtet er de mange bilbrannene i Oslo den siste tiden, samtidig som det har vært en økning i grove voldsepisoder blant unge under 18 år.

Foto : Reynir Johannesson/FrP

– Noe overdrevet
Justisministeren mente overfor TV2 at omfanget kan ha blitt overdrevet noe i media.

– Og så er det viktig for meg å understreke at enkelte forsøk på å fremstille dette som såkalte “svenske tilstander” i Norge, og da tenker jeg at vi for det første skal være forsiktig med å ta i bruk det begrepet, og for det andre at det overhodet ikke er situasjonen her, sa Amundsen etter orienteringen.

Likevel la han til:

– Det betyr ikke at man ikke skal ha oppmerksomhet rundt disse problemstillingene, det betyr ikke at vi ikke skal ta det på alvor, men nettopp det oppfatter jeg at politiet i Oslo gjør, sa Amundsen.

– Kan ikke skyldes på innvandring
Amundsens partikollega og innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mezyar Keshvari, skapte overskrifter i et nylig intervju med NRK.

– Et direkte resultat av en hodeløs innvandringspolitikk over flere år, fremhever han som en av de fremste årsakene til bilbrannene.

Foto : Reynir Johannesson/FrP

Til Dagbladet opplyser Rune Skjold i Oslo-politiet at de ikke kan fastslå dette.

– Vi har ingen opplysninger som tilsier at det er personer med innvandrerbakgrunn som står bak bilbrannene i Oslo den siste uka, sier han, ifølge P4.

Les også: Mann i 20-årene siktet for bilbrann- løslatt av politiet