Holdt historisk moské-demo

 
Foto: Facebook/SSI
Lørdag demonstrerte Shakeel Rehman (lengst til venstre på bildet) og andre sentrale personer i Senter for Sekulær Integrering (SSI) utenfor Central Jamaat Ahle Sunnat i Oslo.

SSI hadde annonsert at demonstrasjonen “for religionsfrihet og mot ekstreme imamer” skulle finne sted idet lørdagsbønnen ved avslutningen av fastemåneden ramadan var over i Central Jamaat Ahle Sunnat-moskeen i Oslo.

Og mens troende muslimer strømmet ut fra moskeen før den store id-feiringen søndag, ble de møtt av plakater som tok avstand fra trossamfunnets ledelse, skrev Dagen.

Til utrop.no sier SSI-frontfigur Shakeel Rehman at tillitsbygging var en viktig motivasjonsfaktor:

– I disse tider med frykt og terror er det viktig å bygge tillit. I SSI har vi flere i styret med muslimsk bakgrunn. For å bygge tillit er det viktig å ta avstand fra ekstremisme blant egne miljøer.

Ikke tilfeldig stedsvalg
Valget av å stå utenfor Central Jamaat Ahle Sunnat har for SSI-aktivistene ikke tilfeldig.

Hovedimamen ved moskéen, Nehmat Ali Shah, hadde ved to anledninger i 2016 demonstrert til støtte for Mumtaz Qadri, en drapsmann som hadde blitt henrettet for drapet på guvernøren Salman Taseer. Taseer var kritisk til blasfemilovene i landet.

I et tilsvar til Aftenposten forsvarte imamen seg med at han kun demonstrerte mot Qadris henrettelse.

– Av den grunn var det svært viktig for oss å demonstrere utenfor akkurat denne moskéen. Vi ser dette som forebygging av ekstremisme.

Historiske
Ifølge Dagen var det første gang det ble holdt en demonstrasjon foran en moské i Norge. Samtidig handlet demonstrasjonen ifølge Rehman også om å forsvare flerkultur, mangfold og toleranse, i Norge, som internasjonalt.

– Under demonstrasjonen fordømte terroren vi mot muslimer i London, fremmet trygghet for alle. forsvarte ytringsfrihet etter at liberale bloggere er blitt fengslet i Pakistan. Vi forklarte de som møtte opp for å høre på oss om at uten ytringsfrihet så kan ikke demokratiet fungere.

–  Hvordan reagerte folk på Grønland?

– I ettertid fikk vi høre at vi ikke burde demonstrere under ramadan. Det var tilfeldig at det ble under ramadan. Det var ikke bevisst. Samtidig når man tenker etter så er ramadan en god tid å ta avstand fra ekstremisme og terror siden ramadan skal være en måned for sympati og medfølelse. Folk reagerte med nysgjerrighet og var vennlige da de hørte hva vi demonstrerte for.

– Vil dere holde liknende markeringer i fremtiden?

– Vi aksepterer ikke ekstreme imamer i våre moskeer. Våre moskeer og muslimer skal beskyttes mot terror, men de skal også beskyttes mot ekstreme holdninger internt. Vi kommer til å fortsette å ta til orde mot ekstremisme og for frikjennelse av de liberale bloggerne som sitter fengslet i Saudi Arabia og Pakistan.