Palestinere markerer 40 år siden flyktningleir-massakeren i Beirut

Flere hundre mennesker ble drept i en flyktningleir i Beirut i Libanon i 1982 under Israels invasjon av landet. 40 år senere har sårene enda ikke grodd.
24Shares

Flere hundre mennesker ble drept i en flyktningleir i Beirut i Libanon i 1982 under Israels invasjon av landet. 40 år senere har sårene enda ikke grodd.

I løpet av tre dager i september 1982 ble hundrevis av mennesker massakrert av kristne falangister i de palestinske i flyktningleirene Shatila og Sabra i Beirut.

Selv 40 år etter tragedien er det offisielle tallet over de drepte 328, men totalt 991 mennesker er fortsatt savnet eller har aldri blitt gjort rede for.

Fredag ble tragedien markert av palestinere i Beirut, men mange spørsmål står fortsatt ubesvart.

Anklager forsvarsministeren

– Selv i dag vet jeg ikke om sønnen min døde en martyrdød. Jeg vet ikke hva som skjedde med ham, forteller en 82 år gammel far til nyhetsbyrået AP.

Han møtte opp til markeringen for å minnes sin 18 år gamle sønn, som han sist så den skjebnesvangre dagen i september i 1982.

– De tok mange mennesker og sønnen min var en av dem. Jeg vet ikke hvor han ble fraktet hen, sier han videre.

Israelske styrker ikke var ikke involvert i massakrene som i ettertid huskes som et av de verste overgrepene under borgerkrigen fra 1975 til 1990, men de voktet inngangene til leirene.

Leter etter svar

Israels tidligere forsvarsminister Ariel Sharon, som var hjernen bak Israels invasjon av Libanon, får av mange i Sabra og Shatila fremdeles skylden for massakren.

I 2001 anla 23 overlevende sak mot Sharon i Belgia, men domstolen avviste saken som «utilstedelig».

Ett år senere ble den libanesiske falangiststlederen Elie Hobeika, som befalte styrken som gikk inn i leirene og utførte drapene, drept i en eksplosjon nær hjemmet sitt sørøst for Beirut.

Men flere år senere lengter mange etterlatte fortsatt etter svar.

– Vi håper å en dag å finne rettferdighet for denne massakren.

(©NTB)